Hemmelige kontoer tas hjem

<p>Liechtenstein er et av landene der det har vært mulig å ha en hemmelig konto (foto: Scanpix). </p>
Liechtenstein er et av landene der det har vært mulig å ha en hemmelig konto (foto: Scanpix). 

<pDe to siste årene har nordmenn frivillig rapportert om 1,1 milliarder kroner som har vært unndratt beskatning. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare siden april har Skatt Øst fått helt frivillige bekjennelser om 400 millioner kroner som har vært gjemt unna i skatteparadiser, skriver Aftenposten.

Omslaget kom høsten 2007 etter avsløringene om at Oslos daværende ordfører Per Ditlev-Simonsen hadde en skjult konto i Sveits.

En medvirkende årsak til skattestrømmen fra utlandet er at den enkelte slipper unna med formuesskatt på maks 1,1 prosent av den skjulte formuen og 1 prosent i tilleggsskatt av formuesskatten ved frivillig frammøte, mot politianmeldelse og straffeskatt samlet på over 40 prosent av sparebeløpet dersom du blir avslørt.

Selv med skatt på rentene dersom kontoen er mer enn 10 år gammel, så lønner det seg helt klart å være ærlig fremfor å bli tatt, for i snitt forsvinner rundt 25 prosent av beløpet dersom kontoen er mer enn 10 år gammel. I tillegg har stadig flere skatteparadiser åpnet for innsyn i de tidligere lukkede kontoene, og flere kommer.

I tiden etter Ditlev-Simonsen-saken har 230 personer meldt fra til norske skattemyndigheter om at de har hatt skjulte kontoer i utlandet. Samlet beløp er 1,1 milliarder kroner. Den største saken gjelder en person med 100 millioner kroner som var plassert i skatteparadis. Mange saker ligger i størrelsesordenen 20-30 millioner kroner.

- Mye av dette er gamle penger. Ved bruk av tiårsregelen med beregning av skatt bakover i tid, gir dette oss store inntekter nesten uten at vi løfter en finger. Skatt på eventuell avkastning kommer i tillegg, sier leder for skattekrimenheten i Skatt Øst, Jan-Egil Kristiansen til Aftenposten. (©NTB)

Les også: Kristin Halvorsen får ingen fisketur i sveitsiske banker.

Personvernpolicy