Hareide i konkursbråk

<strong>NEDTUR:</strong> Åge Hareides One Win AS eide fire prosent av Kron AS da selskapet gikk konkurs, ifølge bobestyreren.Foto: Scanpix
NEDTUR: Åge Hareides One Win AS eide fire prosent av Kron AS da selskapet gikk konkurs, ifølge bobestyreren.Foto: Scanpix

<pÅge Hareide og to andre Kron-topper beskyldes for lovbrudd og skattesvik. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Private Banking-selskapet skulle hente inn 14 milliarder fra rike nordmenn. Isteden gikk Kron AS overende i slutten av april. Da hadde selskapet Åge Hareide var minoritetsaksjonær og styremedlem i tapt opp mot 50 millioner på to år.

- Vi mener det har vært ulovlige uttak i Kron som bryter med aksjeloven. Dette kan også få skattemessige konsekvenser for Bo Nilsson, Harald Vaaland og Åge Hareide, sier bobestyrer Fredrik Bie til ABC Nyheter.

Krever 5,1 millioner

Kron AS skulle drive formuespleie og hjelpe velbeslåtte med å investere penger. Allerede høsten 2007 ble Kron AS verdsatt til 100 millioner av eierne. Tysklands største privatbank, BHF-BANK, var også på aksjonærlisten.

I løpet av fjoråret skulle kundeporteføljen opp til 408 millioner, og innen 2014 var målet å passere «mer enn 14 milliarder», ifølge den midlertidige innberetningen fra konkursboet.

Isteden lå det bare inne 85 millioner fra kundene ved konkursåpningen, og regnskapene viser et tap på rundt 48,6 millioner.

- Kron AS falt før man kom inn i ordinær drift, men var veldig ambisiøse, kommenterer bobestyrer Bie.

Han krever nå til sammen 5,1 millioner tilbakebetalt fra selskapene til daglig leder Nilsson og styremedlemmene Vaaland og Hareide. Ifølge den foreløpige borapporten skal trioen gjennom sine selskaper ha kontrollert Nivaa AS. Det ble gjort avtaler om å leie Nivaas' handels- og transaksjonssystem for til sammen 4,2 millioner over ti år.

Striden kan ende i retten

Og i tillegg skulle Kron AS kjøpe ut de tre Nivaa-aksjonærene for til sammen 23 millioner. 5,1 av disse millionene er allerede betalt, og nå krever boet at pengene tilbakebetales.

Borevisor Bengt Eriksen i Deloitte hevder denne lukrative avtalen bryter med aksjelovens § 3-8 som skal sikre at selskaper ikke påføres tap grunnet ubalanserte transaksjoner med nærstående. Videre mener revisoren at beløpet er altfor høyt for et «tilnærmet tomt selskap», at avtalen er å betrakte som en avansert lønns- og bonusløsning for Nilsson, Vaaland og Hareide, og mistenker de tre for mulige skatteunndragelser.

- Dersom vi ikke får reversert avtalen med selskapene som har fått utbetalt de 5,1 milllionene, må vi vurdere om vi skal ta saken videre rettslig, sier bobestyrer Frank Bie.

Harald Vaaland forteller at han ble overrasket av innholdet i borapporten, og at alt «er gjort etter boken». Han viser ellers til sin advokat. Åge Hareide har ikke besvart ABC Nyheters henvendelse.

- Vi bestrider alt sammen, og har sendt et brev til bostyreren der påstandene imøtegås, sier advokat Jon E. Skjørshammer.

- Kokkelimonke-avtaler

Selmer-advokaten er en velkjent bobestyrer i Oslo, og arbeider blant annet med Terra Securities- og Sponsor Service-konkursene. Nå ivaretar han interessene til Kron-trioen.

- Jeg er overrasket over at påstandene er fremsatt. Det sier seg selv at såpass kjente personer ikke ville risikere å bli hengt ut for å ha laget kokkelimonke-avtaler, fortsetter Skjørshammer.

Advokaten til Kron-trioen hevder at alle avtaler er blitt lagt frem og behandlet på korrekt vis på generalforsamlinger og i styremøter. Dessuten har revisor vendt tommelen opp.

- Dersom bostyreren skulle ønske å ta denne saken til retten, så er vi bare glade. Da får mine klienter renvasket seg.

Hareide har tapt millioner

Åge Hareides One Win AS eide fire prosent av Kron AS da selskapet gikk konkurs, ifølge bobestyreren. Den tidligere landslagssjefen var styreleder da selskapet ble stiftet, men ble etter hvert vanlig styremedlem.

- Hans bakgrunn innen bank og revisjon er bakgrunnen for at han er styreleder hos Kron Private Banking, sa daglig leder Bo Nilsson om Åge Hareides rolle til NA24 i november 2007.

Ifølge et Dagbladet-intervju jobbet den tidligere englandsproffen og landslagssjefen som bankmann med finansiering av fiskebåter som spesialfelt mens han trente Molde i 1986. Samtidig var han vararepresentant for Høyre i bystyret og styreleder i et fiskebåtrederi. Fra 1976 til 1981 utdannet Hareide seg til revisor ved Skatteetatskolen i Oslo.

Åge Hareides One Win AS har gått med store underskudd de to siste årene. I 2007 tapte han vel to millioner, og i fjor endte underskuddet på 733.500 kroner. Selskapet eier leiligheter, aksjer og selger «medietjenester, foredrag og lignende», heter det i årsberetningen.

Ved utgangen av 2006 sto One Win AS med vel fire millioner i egenkapital. Denne er nå på 1,3 millioner. Hareides heleide firma eier ifølge regnskapet 60.000 Kron-aksjer. Disse skal han ha betalt 73.200 kroner for, og investeringen er ført med null i verdi i balansen.

Personvernpolicy