- Regjeringen dreper industrien

Jan Tore Sanner, Erna Solberg og Erling Lae la torsdag frem utkast til en langtidsplan for norsk industri. Foto: Håkon Høgetveit
Jan Tore Sanner, Erna Solberg og Erling Lae la torsdag frem utkast til en langtidsplan for norsk industri. Foto: Håkon Høgetveit
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pSelv uten å prøve på det, mener Erna Solberg.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

OSLO (ABC Nyheter): Høyre gikk hardt ut mot regjeringens industripolitikk på sin sommerpressekonferanse på Månefisken i Oslo torsdag.

Dersom partiet skulle komme i regjering etter valget, lover de å gå sammen med organisasjonene og fagbevegelsen om en langsiktig strategi for norske industriarbeidsplasser.

− Fordummende retorikk

På den andre siden advarte Jens Stoltenberg kraftig mot en borgerlig regjering med Høyre og Fremskrittspartiet i sin pressekonferanse på Bygdøy tirsdag.

− Et regjeringsskifte vil medføre et økonomisk eksperiment der skattelette er viktigere enn velferd, og vil være svært uheldig når vi skal inn i vanskelige tider med økende ledighet, sa Stoltenberg.

Nestleder i Høyre, Jan Tore Sanner, rister på hodet over Stoltenbergs uttalelser.

− Stoltenberg bruker fordummende retorikk. Han bør kjenne Høyres politikk og historie bedre enn å slenge ut slike påstander, understreker han overfor ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Paradoks

− For øvrig er det et paradoks at Arbeiderpartiet har så høy troverdighet når det kommer til sysselsetting, mens Høyre har best troverdighet hva angår næringspolitikk. Dette henger sammen, og vi trenger en god plan for industrien for å sikre norske arbeidsplasser, mener han.

Jan Tore Sanner, Erna Solberg og Erling Lae møtte torsdag pressen med det budskap at norske industriarbeidsplasser må bli tryggere, mer omstillingsdyktige og fremtidsrettede.

− Det må bli lettere å skape nye industribedrifter. Det er ikke sånn at den rødgrønne regjeringen har gått inn for det, men deres politikk bidrar likevel til å avindustrialisere Norge, mener Høyre-leder Erna Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lanserer industriplan

I dag sysselsetter norsk industri om lag en kvart million mennesker, og flere bedrifter jobber mot industrien som leverandører eller distributører. 45.000 arbeidsplasser i industrien vil forsvinne innen 2012, ifølge estimater fra Statistisk sentralbyrå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

− Et slikt varsel må møtes med politisk svar, ikke et skuldertrekk. I dag lar de rødgrønne industrien gå for lut og kaldt vann, mener Høyre-toppene.

Derfor lanserer Høyre nå det de mener er de viktigste tiltakene som må til for at norsk industri skal komme på fote igjen, og vektlegger seks hovedpunkter.

  1. Internasjonalt konkurransedyktige betingelser
  2. Motor for ny leverandørindustri
  3. God tilgang på ren kraft
  4. Lettere å etablere nye industribedrifter
  5. God tilgang på kompetent arbeidskraft og høy evne til omstilling og innovasjon
  6. Bedre evne til å stå imot dårlige tider

Flere tiltak

− For det første må vi legge til rette for industrien møter internasjonalt konkurransedyktige betingelser. Da må arbeidsgiveravgiften reduseres, avskrivningssatsen må økes og arveavgiften og formuesskatten på arbeidende kapital må fjernes helt, mener Solberg.

For å oppnå de fem andre punktene vil Høyre blant annet åpne for olje- og gassvirksomhet i Nord-Norge, forsterke satsingen på fornybar energi gjennom grønne sertifikater, la industrien bygge ut og eie egne kraftverk, likebehandle nye og gamle industribedrifter i tildelingen av gratis CO2-kvoter, øke skattefradrag for forskning og utvikling og sørge for en mer fleksibel permitteringsordning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Enig med Høyre

Knut Sunde, bransjepolitisk direktør i Norsk Industri, ønsker Høyres industriplan velkommen.

− Disse tiltakene er sammenfallende med hva Norsk Industri står for. Vi setter pris på initiativer fra partier som tar opp saker vi er komfortable med. Disse tiltakene vil slå inn positivt i ulike deler av industrien, mener han.

Han understreker at situasjonen i norsk industri er svært alvorlig om dagen.

− De som tror at alle piler nå peker oppover skjønner enten ingen verdens ting eller de vil ikke skjønne hva som skjer. At vi ser noen skarve lystegn internasjonalt kommer av at vi er ferdig med tiden hvor alle piler pekte ned. De fleste peker fremdeles den veien. Vi har en lang og tung vei å gå for å komme på fote igjen, sier Sunde til ABC Nyheter.