Nå er bunnen nådd!

Nå er bunnen nådd!
Nå er bunnen nådd!

<pVeksten i verden vil gå fra minus i 2008 og 2009, til pluss 1,5 prosent i 2010. I Norge vil brutto nasjonalprodukt øke med 0,8 prosent i 2010, ifølge OECDs økonomiske rapport som offentliggjøres i formiddag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DETTE ER OECD:

OECD er Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling.

Organisasjonen består av 30 av verdens utviklede stater, og legger fram analyser og anbefalinger om økonomi.

Medlemslandene er: Australia, Belgia, Canada, Danmark, Finland, Frankrike, Hellas, Irland, Island, Italia, Japan, Luxembourg, Mexico, Nederland, New Zealand, Norge, Polen, Portugal, Slovakia, Spania, Storbritannia, Sveits, Sverige, Sør-Korea, Tsjekkia, Tyrkia, Tyskland, Ungarn, USA og Østerrike.

Den økonomiske situasjonen i de 30 OECD-landene ser ut til å nærme seg bunnpunktet.

Etter to år med minus-vekst, tror Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling, OECD, på oppgang neste år.

Utviklingen vil snu fra minus til pluss i annet halvår i år.

Det går fram av OECDs økonomiske tilstandsrapport, Economic Outlook, som ble offentliggjort i OECDs hovedkvarter i Paris kl. 10.30 i dag.

OECD ser også positiv bevegelse utenom de utviklede landene i OECD, ikke minst i Kina.

Fra minus til pluss

Veksten i OECD-landenes brutto verdiskaping ventes å bli pluss 1,5 prosent i 2010. For Norges del antar OECD at brutto nasjonalprodukt vil stige med 0,8 prosent, mens innenlands etterspørsel vil vokse med 1,4 prosent.

I 2008 sank derimot verdiskapingen i OECD-landene med 1,7 prosent. I år ventes fallet å bli enda høyere, 2,6 prosent, i OECD-landene samlet.

I euro-området snur verdiskapingen fra minus 3,6 prosent i år, til pluss 0,9 i 2010.

Men i mange land blir det nødvendig med sterk innstramming i offentlig pengebruk i årene som kommer, mener OECD.

- De neste månedene vil bli avgjørende. Det trengs klare og troverdige planer og frister for å fase ut krisetiltak etter hvert som bedringen kommer. Spørsmålet om disse exit-strategiene er kritisk for å unngå ny risiko i årene som kommer, sier OECDs generalsekretær Angel Gurria i en pressemelding.

Ingen garanti

I forordet til rapporten skriver Jørgen Elmeskov, lederen for OECDs økonomiske avdeling, at dette er første gang på to år at OECD kan spå oppgang.

Men enda viktigere enn plusstallene; han mener risikoen for ubalanse i OECDs anslag, er redusert.

Han utelukker likevel ikke uventede tilbakeslag. Ett spørsmål er blant annet om markedene vil reagere negativt fordi krisetiltak har gjort statene stadig mer forgjeldet.

Norge: Hardt rammet, men bedre utsikter

I avsnittet om Norge oppsummerer OECD at også vårt land har blitt hardt rammet av den globale økonomiske nedgangen.

Men nedgangen er mindre skarp enn i andre land.

Rapporten legger vekt på en betydelig innsats over statsbudsjettene for å motvirke krisen. Ytterligere krisetiltak fra statens side kan bli unødvendig neste år, mener OECD.

Det private forbruket i Norge ventes å gå ned med 0,9 prosent i år, men stige med 1,1 prosent igjen i 2010. Offentlig forbruk vokser med henholdsvis 5,8 og 3,8 prosent.

Regjeringen tar til seg ros

- Hvor godt stemmer OECD-rapportens analyse av norsk økonomi, med regjeringens anslag?

- I det store bildet nokså mye i tråd med vårt reviderte nasjonalbudsjett. Det største avviket går på anslagene for brutto nasjonalprodukt i Fastlands-Norge, sier statssekretær Bernt Sverre Mehammer (SV) i Finansdepartementet.

OECD mener det vil falle med 1,5 i år, mens regjeringen tror på 1,0 prosent.

- Det er gledelig å notere at regjeringen får ros for å komme med raske og gode tiltak mot finanskrisen. De ser at dette gjør at Norge blir mindre rammet av krisen enn andre land, mens det her hjemme var debatt om regjeringen har gjort riktige og gode nok tiltak, sier Mehammer.

Avkjølt etter overoppheting

Krisen rammet Norge mildere enn andre land, ikke bare på grunn av sterke offentlige krisetiltak, men også fordi den globale nedgangen kom idet innenlands-økonomien var overopphetet.

I USA melder CNN at boligsalget er på vei opp.

Artikkelen er oppdatert med vurderinger av Finansdepartementets statssekretær.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy