Bedre salg av nye boliger

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Illustrasjonsfoto: Scanpix

<p- Mye mer fart i markedet, sier analytiker. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I rapporten Econ Nye Boliger, som legges frem i dag, er det solgt 602 nye boliger mot 565 i april. Det tilsvarer en vekst på 6,5 prosent.

Econ Nye Boliger, som kommer annenhver måned, gir oversikt over pris- og salgsutviklingen i nyboligprosjekter på Østlandet.

- Salget øker fremdeles, men ikke så mye som hittil i år, og flater ut på et nivå utbyggerne ikke kan være fornøyd med, sier Jan Høegh, som er ansvarlig for rapporten.

Bedre enn ifjor
Salget utgjør fem prosent av det totale antallet boliger i prosjektene Econ Pöyry har registrert.

- Dermed tar det mer enn 1,5 år å selge ut et prosjekt. Det er nok litt lenger enn utbyggerne ønsker, sier Høegh.

Salget var på fem prosent ved forrige måling (april), og to prosent på samme tid i fjor.

Mange til salgs
Antallet ferdigstilte boliger til salgs er igjen rekordhøyt med 1.056, opp fra 975 ved forrige måling.

Sist rapporterte Econ Pöyry om et rekordlavt antall ikke igangsatte boliger og lavt antall ledige boliger til salgs.

- Det totale antallet ledige boliger til salgs er fortsatt lavt, men det er lagt ut mange flere nye prosjekter enn vi har sett på en god stund. Det er hovedårsaken til at salgstakten ikke øker like mye som før i år, sier Høegh.

- Hvorfor kommer det flere prosjekter på markedet nå?

- Det kan være en konsekvens av at det er mye mer fart i dette markedet enn i fjor høst. Markedet ser ut til å ha tatt seg opp. Så får vi se om det fortsetter opp eller ikke.Vi ble overrasket over at nyboligsalget tok seg opp så raskt etter at bruktboligmarkedet snudde opp, sier Høegh.

Eiendomsmeglernes landsomfattende statistikk viser at de gjennomsnittlige boligprisene var 11,6 prosent høyere i mai enn på bunnen i desember i fjor.

Et velfungerende brukboligmarked regnes som en forutsetning for at nyboligmarkedet skal fungere.

Les også:
Flere sliter med boliglånene
Boligrente under 3 prosent

- Jeg regner med at en del utbyggere har brukt den rolige perioden til å jobbe frem prosjekter, og gjort dem klare. Vi skal heller ikke se bort fra at det ligger mange modne prosjekter klare på vent, sier Høegh.

- Tilfredsstillende for utbyggerne
Salgstakten for hele Østlandet har økt litt siden siste måling.

Tendensen til at det er de prosjektene som ligger utenfor sentra og har relativt lav kvadratmeterpris som selger best er fortsatt gjeldende, ifølge rapporten.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for alle boligene i Econ Pöyry-målingen er 35.300 kroner, opp en drøy prosent fra gjennomsnittprisen i april-rapporten.

- Tar seg opp igjen
- Hvordan tror du nyboligmarkedet utvikler seg fremover?

- Nyboligmarkedet har en klar sammenheng med økonomien generelt. Nå ser det ut til at de fleste mener vi har det verste bak oss. Samtidig er det få ledige boliger i forhold til det vi har sett tidligere. Så hvis markedene tar seg opp igjen, bør utsiktene for nyboligmarkedet være bedre enn vi har sett på en stund, sier Høegh.

Personvernpolicy