Norge midt på skatte-treet

Nesten halvparten av BNP, 48,7 prosent, blir tatt inn i ulike former for skatt i <strong>Danmark</strong>.<strong>Sverige</strong> følger hakk i hæl med 48,3 prosent. Foto: Scanpix.
Nesten halvparten av BNP, 48,7 prosent, blir tatt inn i ulike former for skatt i Danmark.Sverige følger hakk i hæl med 48,3 prosent. Foto: Scanpix.

<pDanmark på topp. Romania og Slovakia på bunn. Og Norge midt på treet. Det viser Eurostats ferske rapport om skattebelastningen i europeiske land.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De 27 EU-landene tok i 2007 inn 39,8 prosent av den samlede verdiskapingen, brutto nasjonalprodukt (BNP), i skatt. Tilsvarende i Norge var 43,6 prosent.

Det går fram av publkasjonen Taxation trends in the European Union, som EUs statistiske sentralbyrå Eurostat offentliggjorde i dag.

Les lista over hvert enkelt lands skattenivå her.

Statistikken viser at EU gjennomsnittlig tar inn en lavere andel til å finansiere offentlig virksomhet, enn Norge. Men innad i EU er spredningen stor.

Og energi beskattes lavere i Norge enn EU, med henholdsvis 1,3 mot 1,8 prosent av BNP.

Får overføringer, dropper skatt

Nesten halvparten av BNP, 48,7 prosent, blir tatt inn i ulike former for skatt i Danmark. Sverige følger hakk i hæl med 48,3 prosent.

Land som får betydelige overføringer fra EU og Norge for å utvikle seg, foretrekker å skaffe seg langt lavere skatteinntekter enn oss.

Romania og Slovakia er nede på 29,4 prosent av BNP.

Arbeid, forbruk og kapital

Skatteinntektene stammer fra lønninger, forbruk - i form av moms - og kapital.

Arbeid blir beskattet med gjennomsnittlig 34,4 prosent i EU, mot 37,8 i Norge. Dette blir målt som prosenten skatt og sosiale utgifter utgjør av de samlede arbeidkraftkostnadene.

Italia har høyest skatt på arbeidskraft, nemlig 44,0 prosent. Malta ligger på bunn med 20,1 prosent.

Skatt på forbruk, moms og andre avgifter, utgjør 22,2 prosent i EU, 30,3 i Norge.

Skatt på kapital utgjør 28,7 prosent i EU, 41,8 i Norge. Best er det å være kapitalist i Estland, der kapitalskatten ligger på 10,3 prosent.

Verst er det ifølge Eurostat på Kypros, med 50,5 prosent.

Personvernpolicy