- Dette er bare begynnelsen

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Illustrasjonsfoto: Scanpix

<pBørskommentar: - Jeg tror 240 poeng kan være ett bunnivå, sier aksjestrateg Kim Evjenth.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

StatoilHydro og flere av de store oljeserviceselskapene tynger Børsen.

Her er utviklingen i de fem mest omsatte aksjene mandag:

  • StatoilHydro (STL) -6,13 prosent
  • Seadrill (SDRL) - 9,55 prosent
  • Rec REC - 8,72 prosent
  • Yara YARA - 4,74 prosent
  • Norsk Hydro (NHY) - 2,32 prosent

- Bare begynnelsen

Aksjestrateg Kim Evjenth i Argo Securities tror ikke korreksjonen på Oslo Børs nå er over.

- Jeg tror vi skal videre ned og at vi bare ser begynnelsen på korreksjonen nå, det blir litt omvendt psykologi av det vi hadde i markedet tidligere, sier Evjenth til TDN Finans.

Strategen tror Oslo Børs kan falle til 240 poeng, men er usikker på hvor raskt det kan skje.

- Jeg tror 240 poeng kan være ett bunnivå, men om indeksen bruker en eller tre uker på å falle til det nivået, det vet jeg ikke, sier Evjenth.

Kina holder oljeprisen oppe

Aksjestrategen tror ikke oljeprisen vil få en tilsvarende korreksjon som aksjemarkedet.

- Jeg er ikke like overbevist om at oljeprisen vil få en tilsvarende korreksjon som jeg venter for aksjemarkedet. Men har blant annet positive signaler fra etterspørselen i Kina som motvirker det, sier Evjenth.

Sesong for resultatvarsler

Nordea Markets aksjestrateg, Magne Naustvik, tror børsen vil handles i intervallet mellom 260 og 300 poeng i tiden fremover.

- Vi har tatt vår anbefaling på Oslo Børs ned til hold og tror børsen vil handles i intervallet 260 og 300 poeng i det korte bildet, sier Naustvik til TDN Finans.

Han trekker frem at rapporteringssesongen på Oslo Børs innledes om tre-fire uker og tror markedet vil være litt avventende i forhold til det.

- I tillegg er vi inne i tiden hvor selskapene eventuelt sender resultatvarsler i forkant av kvartalstallene, sier aksjestrategen.

Aksjestrategen mener oljeprisen viser tegn til svakhet, men at investorene allerede har priset inn at oljeprisen ikke vil holde seg på dagens nivåer.

-Ser man på kursutviklingen i en del olje- og oljeserviceselskaper er det klart at markedet ikke venter at oljeprisen vil holde seg på dagens nivåer, det så man veldig godt i utviklingen forrige uke, sier Naustvik.

Gull mister glansen

Crew Gold Corp. faller etter at selskapet guidet ned gullproduksjonen fra Lefa-gruven fra 290.000 unser til mellom 220.000 og 240.000 unser gull i 2009 .

Analytikere TDN Finans har snakket med sier at den allerede sannsynlige risikoen for en emisjon i Crew nå har økt. De venter at emisjonen vil bli gjennomført før selskapets gjeldsforfall på i overkant av 20 millioner dollar i oktober.

- Nedjusteringen av Lefa-anslagene burde utgjøre rundt en krone pr aksje gitt at selskapet produseres 230.000 unser gull i 2009, sier analytiker Aleksandr Solovjov i Orion Securities til TDN Finans mandag.

Orion Securities hadde en hold-anbefaling på aksjen med kursmål på 4,30 kroner, men vil nå sannsynligvis nedjustere til en reduser-anbefaling med kursmål på mellom 3,50 og 4 kroner.

- Med lavere produksjon blir risikoen for at de må hente mer penger enda større enn det den var før. De hadde 13 millioner dollar i kontanter i slutten av første kvartal og de må betale rundt 30 millioner dollar i andre halvår 2009, men det største problemet er forfallet av det konvertible lånet på 206 millioner dollar i 2010, sier en annen analytiker, som også frykter en emisjon.

-Sånn som det ser ut så er det kreditorene som styrer mye av selskapet nå. De merker nok presset ganske godt nå, sier han videre.

Crew Gold Corp. (CRU) faller 28,9 prosent til 4,20 kroner.

Nedgang for Rec

Rec varsler prisfall på 30 prosent på solenergimoduler i 2009, og et flertall av kundene har bedt om volum- og prisreduksjoner på de inngåtte kontraktene.

Les også: - Solprisene ned 30 prosent

- Man får et inntrykk av at kundene nærmest står i kø utenfor Recs kontor for å reforhandle kontraktene. Jeg tror Rec kommer til å måtte gi etter for presset og jeg er usikker på hvor mye analytikerne har tatt inn i sine estimater, sier en megler til TDN Finans, og legger til:

- Jeg tror man skal være forsiktig med aksjen slik det er nå, sier han.

Rec REC er ned 8,72 prosent til 53,40 kroner.

Oljeprisen faller

Oljeprisen faller for andre dag på rad tynget av Verdensbanken nå venter at den globale resesjonen vil bli dypere enn tidligere estimert, noe som igjen fører til bekymringer om at drivstoffetterspørselen vil bli værende lav, det skriver Bloomberg Newsman.

Verdensbanken venter at den globale økonomien vil falle 2,9 prosent i 2009, mer enn det tidligere ventede fallet på 1,9 prosent.

-Det ser ut til at en korreksjon er på vei. Etterspørselen har ikke bedret seg, og til tross for all den geopolitiske uroen er det fortsatt en overproduksjon, sier analytiker Eugen Weinberg i Commerzbank, til Bloomberg News.

Oslo Børs faller 6,1 prosent til 271,55 poeng.

Personvernpolicy