Ikke lenger noen pengemaskin

Hennes & Mauritz opplever et kraftig fall i overskuddet. Av hovedkonkurrentene er det kun Lindex som øker omsetningen. Foto: AP/Scanpix
Hennes & Mauritz opplever et kraftig fall i overskuddet. Av hovedkonkurrentene er det kun Lindex som øker omsetningen. Foto: AP/Scanpix

<pKun én av fire klesgiganter opplever vekst i 2008. Hennes & Mauritz stuper på bunnlinjen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kleskjedene er ikke de pengemaskinene de en gang var.

Hennes & Mauritz har levert bunnsolide tall de siste årene, men i 2008 falt overskuddet fra om lag en milliard til 282.152 kroner før skatt.

Omsetningsveksten i selskapet er fraværende, og det samme gjelder for konkurrentene Cubus og KappAhl. For alle tre kjedene bikker det så vidt nedover i veksttakten.

Lindex øker

Det er kun H&Ms tredje hovedkonkurrent, Lindex, som i 2008 kan skilte med en kraftig vekst i omsetningen.

På ett år økte Lindex – som er den minste kjeden av de fire – omsetningen fra 411 millioner til over en milliard kroner. Til sammenligning omsetter H&M for over 3,6 milliard kroner årlig, men kan dog se langt etter en tilsvarende vekst i omsetningen.

På bunnlinjen ser det altså også svart ut for H&M.

Ny modell

Klesgiganten fremhever at det er en ny administrativ forretningsmodell som gjør at overskuddet krymper.

H&M mener denne modellen bedre skal reflektere de operasjonelle realitetene som har utviklet seg internt i gruppen.

Den nye modellen medfører en endring i verdsettelsen av varelageret og på bunnlinjen - med andre ord må de enkelte land i kjeden betale mer for varene når de kommer inn.

- Lønnsomheten ble redusert betraktelig som følge av den nye forretningsmodellen. Den fulle effekten kom i dette regnskapsåret, skriver styret i årsberetningen.

Overskuddene faller

Ingen av de tre andre kjedene opplever et like stort fall i overskuddet, men ingen av dem opplever heller vekst i overskuddet før skatt.

Lindex må se overskuddet falle fra 50 til 48,7 millioner kroner, KappAhl fra 164 til 141 millioner kroner før skatt og Cubus fra 373 til 172 millioner kroner før skatt.

I 2008 var prisutviklingen på klær og sko i Norge negativ.

- Siste 12 mnd har klær og sko hatt en prisnedgang på nær fem prosent, skriver Lindex-styret i sin årsberetning.

Personvernpolicy