Texas-milliardær nekter skyld i storsvindel

LYKKELIGERE TIDER: Sir Allen Stanford er tiltalt for å ha solgt verdiløse høyrisikoobligasjoner. Foto: AP
LYKKELIGERE TIDER: Sir Allen Stanford er tiltalt for å ha solgt verdiløse høyrisikoobligasjoner. Foto: AP

<pTiltalt etter at 7 milliarder dollar ble borte.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Houston (NTB-Reuters-AP): Texas-milliardæren Allen Stanford sier han er i uskyldig i tiltalen om å ha rundlurt investorer for milliarder av dollar.

En føderal storjury i USA tiltalte fredag Stanford og fire av hans medarbeidere for å ha lurt 7 milliarder dollar fra investorer, opplyser USAs justisdepartement.

Den omfattende tiltalen inneholder 21 tiltalepunkter, blant annet for svindel og hindring av etterforskningen. Svindelen skal ha foregått i en tiårsperiode, og Stanford risikerer opptil 250 års fengsel om han blir funnet skyldig.

– Allen Stanford vil kjempe mot disse beskyldningene. Han er sikker på at en rettferdig jury vil finne ham ikke skyldig, sier Stanfords advokat Dick DeGuerin.

Stanford og tre av hans medarbeidere anklages for å ha drevet en pyramidesvindel ved hjelp av en Stanford-eid bank på den karibiske øya Antigua. De skal ha svindlet til seg nærmere 7 milliarder dollar, eller nærmere 50 milliarder kroner, ved å selge påståtte verdifulle høyrisikoobligasjoner.

En annen medarbeider er tiltalt for å ha ødelagt dokumenter som var viktige for etterforskningen.

I tillegg er sjefen for det økonomiske tilsynsorganet i Antigua tiltalt i saken.

Prøvestein

Stanford-saken er den første store rettssaken mot såkalt hvitsnippkriminalitet siden Barack Obama ble innsatt som president. Obama har lovet å slå hardt ned på økonomisk kriminalitet.

Den 59 år gamle golf- og cricketpromotøren overga seg til FBI i Virginia torsdag. Fredag ble han framstilt for en føderal domstol i Richmond.

De tre selskapene som er involvert, er Antigua-baserte Stanford International Bank (SIB), Stanford Group i Houston og investeringsselskapet Stanford Capital Management.

Lurte golfstjerner

Bedrageriet blir sammenlignet med det som finansmannen Bernard Madoff har gjort, om enn i mindre skala.

Blant Stanfords ofre er den svenske golfstjernen Henrik Stenson, som i fjor sommer skrev under på en treårig sponsoravtale med Stanford Financial. Han ble også rekruttert til å bli Stanfords «europeiske ambassadør». Stenson risikerer å tape mange millioner kroner.

Blant andre golfstjerner som har blitt lurt av Stanford, er Camillo Villegas og Vijay Singh.

Sponset Tiger Woods

Stanford har også sponset Tiger Woods’ veldedighetsstiftelse, og fotballstjernen Michael Owen har blitt hyret som reklameplakat for Texas-milliardæren.

I begynnelsen av april ga Stanford et intervju i TV-kanalen ABC. Der gråt han og nektet for at prosjektene hans bare var en bløff.

Fram til torsdag bodde Stanford hos kjæresten sin i Fredericksburg sør for Washington, opplyser hans advokat Dick DeGuerin. (©NTB)

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy