- Mindre sykehuspenger - bedre helsevesen

Helseminister Bjarne Håkon Hanssen under presentasjonen av stortingsmeldingen «Samhandlingsreformen: Rett behandling - på rett sted - til rett tid». (Foto: Scanpix)
Helseminister Bjarne Håkon Hanssen under presentasjonen av stortingsmeldingen «Samhandlingsreformen: Rett behandling - på rett sted - til rett tid». (Foto: Scanpix)

Samhandlingsreformen skal forvandle et dyrt og dårlig helsevesen til et billigere og bedre helsevesen, ifølge helseminister Bjarne Håkon Hanssen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om reformen

Fredag presenterte helseminister Bjarne Håkon Hanssen, statsminister Jens Stoltenberg og kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa stortingsmeldingen «Samhandlingsreformen: Rett behandling - på rett sted - til rett tid».

Reformen har som mål å gjøre helse-Norge bedre rustet til å møte noen av utfordringene i årene fremover – blant annet flere gamle og flere kronisk syke mennesker.

Et viktig poeng er å minske kostnadsøkningen i årene fremover, ved å fokusere mer på forebygging i en utbygd kommunehelsetjeneste. Mens sykehusbudsjettene skal økes mindre, skal mer penger kanaliseres ut i kommunehelsetjenesten.

Regjeringen foreslår å gi kommunene et medfinansieringsansvar for pasienter som behandles i sykehus. Det innebærer at kommunene betaler en andel av kostnadene ved å behandle en pasient på sykehus, og skal motivere kommunene til å forebygge fremfor å bruke dyre sykehustjenester.

Kommunene skal samarbeide - men skal ikke tvinges til å slå seg sammen.

Reformen skal også sikre bedre samarbeid mellom ulike nivåer i helsetjenesten, til fordel for pasienter som behandles for sammensatte lidelser.

Regjeringen vil etablere en lovpålagt plikt til å sørge for at pasienter med behov for koordinerte tjenester får en kontaktperson i tjenesten - en såkalt helsekoordinator.


Les mer om Samhandlingsreformen på Helsedepartementets hjemmeside.

Bare i år har budsjettet til sykehusene økt med 6,5 milliarder kroner og i løpet av syv år er sykehusbevilgningene doblet. Med en befolkning som vil bli stadig eldre er denne utviklingen ikke bærekraftig - noe må gjøres.

Det var hovedbudskapet fra statsminister Jens Stoltenberg (Ap), helseminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) og kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) under presentasjonen av stortingsmeldingen om Samhandlingsreformen som ble lagt frem fredag ettermiddag.

I hovedtrekk går reformen ut på at sykehusene skal få mindre økning i budsjettene, fordi flere helsekroner skal kanaliseres inn mot kommunehelsetjenesten der man skal satse mye på forebygging.

Men man skal ikke kutte i sykehusenes budsjetter eller få færre leger ved sykehusene, forsikret helseministeren.

- Men sykehusene vil få litt mindre mer enn ellers, sier Bjarne Håkon Hanssen.

- I forhold til sykehusene bør dette være bra. De skal få bygge på det de er best på, nemlig spesialisthelsetjenesten, fortsetter han.

Hanssen lover at man ikke skal tvinge én million til å bytte fastlege og avviser glatt påstandene som har versert om at flere pasienter vil dø som følge av reformen.

- Alle hører at dette ikke er et opplegg for at pasienter skal dø, så jeg kommenterer ikke det mer, sier Hanssen.

Lovfestet samarbeid

Reformen skal gi bedre helsetjenester der folk er, ved at man bygger ut kommunale tjenester.

Dette skal skje på flere måter:

  • Vekst i rammene til kommunene - en større andel av forventet vekst i helse- og omsorgssektorens budsjetter skal komme i form av frie inntekter til kommunene.
  • Midler til forebygging.
  • Ved en eventuell oppgaveoverføring skal ressurser følge med.
  • Ved at veksten i legeressurser i hovedsak skal komme i kommunene.
  • Etablere et nytt økonomisk insentivsystem.
  • Overføre økonomisk ansvar for utskrivningsklare pasienter til kommunene.


Fordi kommunesektoren vil berøres sterkt, samarbeider Helse- og omsorgsdepartementet og Kommunal- og regionaldepartementet om reformen, som legger opp til at samarbeidet mellom kommuner og helseforetak skal lovfestes.

- Dyrt og dårlig

Hva det hele vil koste vil ikke helseministeren spekulerer på:

- Men hvis vi gjør dette er helsebevilgningene garantert mindre om 10 år, enn hvis vi ikke gjør det.

- Hvis jeg kunne stå her i dag og si at vi har et dyrt, men bra helsevesen, så hadde det vært greit. Men vi har ikke det – det er dyrt og dårlig. Det å gjøre det bedre er billigere enn å fortsette som i dag, sier Bjarne Håkon Hanssen.

Reaksjoner på stortingsmeldingen:

- Riktig kurs

Lisbeth Normann, forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund, mener stortingsmeldingen staker ut riktig kurs for fremtidens helsepolitikk, men mener at det blir en utfordring for kommunene å skaffe og beholde den nødvendige kompetansen.

- Statsråd Hanssen har skjønt noe viktig i året som har gått, at det er en nær sammenheng mellom å skape fremtidens helsetjeneste og bygge videre på sykepleiernes unike kompetanse. Det styrker den lokale helsetjenesten, senker tersklene og er mer forebyggende, sier Normann i en pressemelding.

- Funksjonshemmede får det verre

Norges Handikapforbund frykter at personer som får rehabilitering får tilbudet sitt rasert med samhandlingsreformen, fordi den setter spesialisthelsetjenesten på sidelinjen.

Forbundet mener reformen ikke tar hensyn til funksjonshemmede, selv om dette ble lovet på forhånd:

- Det samme skjer som under planleggingen av NAV-reformen. Departementet sa funksjonshemmede skulle få det bedre. Istedet har det blitt verre, sier forbundsleder i Norges Handikapforbund Arne Lein.

- Luket Ap-valgkamp

Kristeligfolkeparti mener det er kritikkverdig at regjeringen legger frem en stor helsereform samme dag som Stortinget avslutter en fireårsperiode.

- De rødgrønne har sittet med makten i fire år, uten at noe har skjedd. Svarene om hva som måtte gjøres lå på bordet da de kom i regjering, nemlig Wisløff-utvalgets utredning om samhandling.

−Signingsferden om reformen som statsråden legger opp til neste uke, lukter Ap-valgkamp, uttaler Laila Dåvøy, helsepolitisk talskvinne i KrF.

- Gode intensjoner, for svake tiltak

- Høyre støtter intensjonene i reformen, men synes tiltakene er for svake til å sikre et bedre tilbud til pasientene, uttaler Høyres leder Erna Solberg i en pressemelding.

- Pasientene kan få et dårligere tilbud med reformen, hvis ikke Regjeringen viser mer handlekraft, påpeker Solberg.

- Vil øke forskjellene

Fremskrittspartiet mener at reformen kommer til å føre til økt klasseskille i norsk helsevesen:

– Jeg støtter intensjonen i samhandlingsreformen, men verktøykassen er for dårlig utstyrt. Reformen vil skape økte kommunale forskjeller, der bostedsadressen din vil være avgjørende for hvilket helsetilbud du mottar. Dette blir helt feil, sier helsepolitisk talsmann i Frp, Harald T. Nesvik, ifølge NTB.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:02 Snøskred i Møre og Romsdal – sjekker om folk har blitt tatt14:02 Skøyte-VM: Takagi sprintverdensmester14:01 Fansen har samlet inn penger til Jahn Teigens begravelse14:00 Aleksander Aamodt Kilde falt i Hinterstoder, Kriechmayr vant13:56 Indeks: Kinas industriaktivitet stuper13:54 USA varsler full tilbaketrekking fra Afghanistan innen 14 måneder13:46 Kolonne måtte snu på Hardangervidda etter trafikkuhell – fjellovergang stengt13:44 Therese Johaug tok sin 63. verdenscupseier - passerte Marit Bjørgen13:43 Niskanen vant på hjemmebane – Holund på 3.-plass13:43 MDG: Ny rullebane på Gardermoen bør prøves for retten13:27 Jahn Teigen hedres med minnekonsert i hjembyen13:24 Virusfrykt stanser italiensk toppkamp13:24 Søreide til stede når USA og Taliban inngår fredsavtale13:11 Valg i Slovakia i kjølvannet av journalistdrap13:09 Knallsterk 500 meter fra Lunde Pedersen12:44 Hovland etter Honda Classic: – Ikke så langt unna som det ser ut på scoren12:39 Deler av øyeavdelingen ved Ullevål sykehus er stengt grunnet coronasmitte12:38 Erdogan hevder anlegg for kjemiske våpen er ødelagt i Syria12:34 Erdogan: 18.000 migranter ved grensa til EU12:33 Bosiek vant 500 meteren, Haugen nest sist12:17 Koronavirus: 813 nye smittede i Sør-Korea12:11 E10 åpnet igjen etter snøras i Lofoten12:08 Ortlieb raskest i jevnt super-G-renn i Italia12:04 Shinhama økte ledelsen, Lorentzen tapte terreng12:02 Norsk EM-bronse i skiskyting11:40 Iran: Ni nye virusdødsfall11:26 Spansk storavis: Haaland favoritt til å bli Real Madrids neste spiss11:11 Ny ansatt ved Ullevål sykehus virussmittet11:04 Krever Nato-forklaring: – Hva har Norge lovet bort?10:39 Kombinert: Norsk ledelse etter laghoppingen10:38 FIDE-sjefen: Carlsen forsvarer VM-tittelen i desember10:19 Trump-regjeringen og Taliban undertegner fredsavtale09:55 Kvinne døde i fallulykke i Oslo09:39 En tredje danske er smittet av viruset09:30 USA melder om flere virustilfeller uten kjent årsak09:14 Bjarne Rykkje forklarer den dårlige norske skøytesesongen09:00 Island vurderer å endre navneloven08:34 Lei av å kaste mat? Her er løsningen!08:08 Togtrafikken i påsken rammes av vedlikeholdsarbeid06:29 1.000 griser døde i brann på Bornholm06:12 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:25 Bileiere får 10 millioner etter parkeringshusbrann04:51 Mann knivdrept i Sverige04:29 Ny storseier til Zuccarello og Minnesota Wild03:40 USA utsetter planlagt toppmøte grunnet virusfrykt02:04 Demonstrasjoner og protest da Polanski fikk filmpris i Paris01:20 Trump vil på nytt ha Ratcliffe som e-sjef01:19 KNM Helge Ingstad blir solgt som skrapmetall00:42 DNB frykter virusspredning – avlyser internasjonal konferanse i Oslo23:50 Stor pågang hos Ullevåls virustelefon23:47 Hovland utslått i Florida etter ny tung runde23:24 Bunnlaget Norwich med sterk seier mot Leicester22:53 Ødegaard & co. fant nøkkelen til slutt, slo Valladolid 1-021:52 Åtte personer til legevakt etter frontkollisjon på Hovden21:19 Det hvite hus anklager pressen for å ville skade Trump med virusdekningen20:34 MDG jubler over klimadom – nå vil de se Gardermoen-utbygging i retten19:36 Malin (18) fikk ikke leilighet – fordi hun er bifil19:30 BBC: Minst 210 personer døde i Iran etter å ha blitt smittet av coronaviruset18:43 Ansatt på Ullevål er smittet av coronaviruset18:11 Konflikt om kongolesisk stjerne førte til branner og evakuering av Gare de Lyon18:05 Snøskred slukte to biler i Lofoten – vei sperret til lørdag17:41 Rolls Royce selger fabrikk med 770 ansatte i Bergen17:24 Fiskeriminister Geir Inge Sivertsen (H) går av14:53 Ny skadesmell for City-stjerne14:52 Ytterligere tre gutter siktet for drapsforsøk i Oslo14:35 Ber om penger for å beskytte barna mot corona: – Kynisk spill på frykt14:17 Solskjær med heldig trekning i europaligaen13:42 Tyrkia får full støtte fra Nato13:21 Grimsbø og Frafjord melder seg klare for Norge13:20 Store snømengder ventes i Telemark og Agder13:15 Ingen kjærlighet i luften mellom MDG og Høyre13:13 Venstre-topp vil ha Tesla-fabrikk til Norge12:36 – Brutalt hvis Nyland ikke får starte finalen12:14 FCK-stjerne siktet for overfall på politimann under kamp11:56 Corona i skolen: – Vi skal trøste, men holder nærkontakt på et minimum11:55 Dagligvarekjedene forbereder seg på mulig hamstring11:47 Fremmer mistillitsforslag mot fiskeriministeren11:44 Solskjær: – Det lengst nede jeg har vært11:33 Nav: Personer i hjemmekarantene har rett til sykemelding11:19 Koronafrykt gir hamstring av munnbind og masker11:08 Oljeprisen har falt under 50 dollar fatet11:07 Sagosen jubler for VM på hjemmebane: – Helt magisk!10:32 Russiske krigsskip på vei gjennom Bosporos10:15 Svømmestjerne utestengt i åtte år, mister OL10:11 Nordmenn dro på flere flyreiser til utlandet i fjor09:55 DNB tapte i Høyesterett – må ut med 350 millioner til kundene09:44 – Solbakken enestående for dansk fotball09:43 Ingen kombinasjon for Kristoffersen, været stopper Hinterstoder-renn09:35 Nå blir vigselsattesten digital09:19 Nordmenn svenskehandlet for 14,3 milliarder i fjor09:08 Nå åpner Tyrkia «porten til Europa»09:07 Virusfrykt gir halvering for Finn Reise08:59 Åpner informasjonstelefon for spørsmål om coronavirus08:46 Død person funnet i brennende bil i Moss08:10 Trondheim kommune fjerner dame- og herreskilt på toalettene07:40 Datteren med rørende minneord til Jahn Teigen07:36 Nye land rammet av Coronaviruset07:13 Jahn Teigen bisettes onsdag 11. mars07:01 New Zealand bekrefter første korona-tilfelle
Siste nytt
14:02NorgeSnøskred i Møre og Romsdal – sjekker om folk har blitt tatt14:02SportSkøyte-VM: Takagi sprintverdensmester14:01NorgeFansen har samlet inn penger til Jahn Teigens begravelse14:00SportAleksander Aamodt Kilde falt i Hinterstoder, Kriechmayr vant13:56VerdenIndeks: Kinas industriaktivitet stuper13:54VerdenUSA varsler full tilbaketrekking fra Afghanistan innen 14 måneder13:46NorgeKolonne måtte snu på Hardangervidda etter trafikkuhell – fjellovergang stengt13:44SportTherese Johaug tok sin 63. verdenscupseier - passerte Marit Bjørgen13:43SportNiskanen vant på hjemmebane – Holund på 3.-plass13:43NorgeMDG: Ny rullebane på Gardermoen bør prøves for retten13:27NorgeJahn Teigen hedres med minnekonsert i hjembyen13:24SportVirusfrykt stanser italiensk toppkamp13:24VerdenSøreide til stede når USA og Taliban inngår fredsavtale13:11VerdenValg i Slovakia i kjølvannet av journalistdrap13:09SportKnallsterk 500 meter fra Lunde Pedersen12:44SportHovland etter Honda Classic: – Ikke så langt unna som det ser ut på scoren12:39NorgeDeler av øyeavdelingen ved Ullevål sykehus er stengt grunnet coronasmitte12:38VerdenErdogan hevder anlegg for kjemiske våpen er ødelagt i Syria12:34VerdenErdogan: 18.000 migranter ved grensa til EU12:33SportBosiek vant 500 meteren, Haugen nest sist12:17VerdenKoronavirus: 813 nye smittede i Sør-Korea12:11NorgeE10 åpnet igjen etter snøras i Lofoten12:08SportOrtlieb raskest i jevnt super-G-renn i Italia12:04SportShinhama økte ledelsen, Lorentzen tapte terreng12:02SportNorsk EM-bronse i skiskyting11:40VerdenIran: Ni nye virusdødsfall11:26SportSpansk storavis: Haaland favoritt til å bli Real Madrids neste spiss11:11NorgeNy ansatt ved Ullevål sykehus virussmittet11:04VerdenKrever Nato-forklaring: – Hva har Norge lovet bort?10:39SportKombinert: Norsk ledelse etter laghoppingen10:38SportFIDE-sjefen: Carlsen forsvarer VM-tittelen i desember10:19VerdenTrump-regjeringen og Taliban undertegner fredsavtale09:55NorgeKvinne døde i fallulykke i Oslo09:39VerdenEn tredje danske er smittet av viruset09:30VerdenUSA melder om flere virustilfeller uten kjent årsak09:14SportBjarne Rykkje forklarer den dårlige norske skøytesesongen09:00VerdenIsland vurderer å endre navneloven08:34Helse og livsstilLei av å kaste mat? Her er løsningen!08:08NorgeTogtrafikken i påsken rammes av vedlikeholdsarbeid06:29Verden1.000 griser døde i brann på Bornholm06:12NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeBileiere får 10 millioner etter parkeringshusbrann04:51VerdenMann knivdrept i Sverige04:29SportNy storseier til Zuccarello og Minnesota Wild03:40VerdenUSA utsetter planlagt toppmøte grunnet virusfrykt02:04VerdenDemonstrasjoner og protest da Polanski fikk filmpris i Paris01:20VerdenTrump vil på nytt ha Ratcliffe som e-sjef01:19NorgeKNM Helge Ingstad blir solgt som skrapmetall00:42NorgeDNB frykter virusspredning – avlyser internasjonal konferanse i Oslo23:50NorgeStor pågang hos Ullevåls virustelefon23:47SportHovland utslått i Florida etter ny tung runde23:24SportBunnlaget Norwich med sterk seier mot Leicester22:53SportØdegaard & co. fant nøkkelen til slutt, slo Valladolid 1-021:52NorgeÅtte personer til legevakt etter frontkollisjon på Hovden21:19VerdenDet hvite hus anklager pressen for å ville skade Trump med virusdekningen20:34PolitikkMDG jubler over klimadom – nå vil de se Gardermoen-utbygging i retten19:36PengerMalin (18) fikk ikke leilighet – fordi hun er bifil19:30VerdenBBC: Minst 210 personer døde i Iran etter å ha blitt smittet av coronaviruset18:43NorgeAnsatt på Ullevål er smittet av coronaviruset18:11VerdenKonflikt om kongolesisk stjerne førte til branner og evakuering av Gare de Lyon18:05NorgeSnøskred slukte to biler i Lofoten – vei sperret til lørdag17:41PengerRolls Royce selger fabrikk med 770 ansatte i Bergen17:24PolitikkFiskeriminister Geir Inge Sivertsen (H) går av14:53SportNy skadesmell for City-stjerne14:52NorgeYtterligere tre gutter siktet for drapsforsøk i Oslo14:35NorgeBer om penger for å beskytte barna mot corona: – Kynisk spill på frykt14:17SportSolskjær med heldig trekning i europaligaen13:42VerdenTyrkia får full støtte fra Nato13:21SportGrimsbø og Frafjord melder seg klare for Norge13:20NorgeStore snømengder ventes i Telemark og Agder13:15PolitikkIngen kjærlighet i luften mellom MDG og Høyre13:13MotorVenstre-topp vil ha Tesla-fabrikk til Norge12:36Sport– Brutalt hvis Nyland ikke får starte finalen12:14SportFCK-stjerne siktet for overfall på politimann under kamp11:56NorgeCorona i skolen: – Vi skal trøste, men holder nærkontakt på et minimum11:55PengerDagligvarekjedene forbereder seg på mulig hamstring11:47PolitikkFremmer mistillitsforslag mot fiskeriministeren11:44SportSolskjær: – Det lengst nede jeg har vært11:33PengerNav: Personer i hjemmekarantene har rett til sykemelding11:19Helse og livsstilKoronafrykt gir hamstring av munnbind og masker11:08PengerOljeprisen har falt under 50 dollar fatet11:07SportSagosen jubler for VM på hjemmebane: – Helt magisk!10:32VerdenRussiske krigsskip på vei gjennom Bosporos10:15SportSvømmestjerne utestengt i åtte år, mister OL10:11ReiseNordmenn dro på flere flyreiser til utlandet i fjor09:55PengerDNB tapte i Høyesterett – må ut med 350 millioner til kundene09:44Sport– Solbakken enestående for dansk fotball09:43SportIngen kombinasjon for Kristoffersen, været stopper Hinterstoder-renn09:35NorgeNå blir vigselsattesten digital09:19PengerNordmenn svenskehandlet for 14,3 milliarder i fjor09:08VerdenNå åpner Tyrkia «porten til Europa»09:07ReiseVirusfrykt gir halvering for Finn Reise08:59Helse og livsstilÅpner informasjonstelefon for spørsmål om coronavirus08:46NorgeDød person funnet i brennende bil i Moss08:10NorgeTrondheim kommune fjerner dame- og herreskilt på toalettene07:40NorgeDatteren med rørende minneord til Jahn Teigen07:36VerdenNye land rammet av Coronaviruset07:13NorgeJahn Teigen bisettes onsdag 11. mars07:01VerdenNew Zealand bekrefter første korona-tilfelle
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus