Gir bare «småpenger»

Olav Thon delte ut 600 000 kroner til samfunnsnyttige formål i fjor. Foto: Heiko Junge (Scanpix)
Olav Thon delte ut 600 000 kroner til samfunnsnyttige formål i fjor. Foto: Heiko Junge (Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pHan er én av få norske rikinger som åpner lommeboka, men Olav Thon kniper godt igjen han også. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Olav Thon

Olav Thon ble født 29. juni 1923 i Ål i Hallingdal, og er en av Norges rikeste personer. Ifølge skattelisten for 2007 har han en formue på om lag 7,7 milliarder kroner.

Thon eier Olav Thon Gruppen. Det er en gruppe selskaper med flere ulike virksomheter, hvor Olav Thon er majoritetseier. Selskapene driver innen blant annet eiendom, hotell- og restaurantdrift, varehandel og industrivirksomhet.

Gruppen innbefatter om lag 420 eiendommer i Norge og 25 i utlandet. Gruppen eier 52 hotelleiendommer, som drives av Thon Hotels.

Kilde: Olav Thon Gruppen

Bill Gates oppfordret nylig norske rikinger til å gi så det monner, men det er få som åpner lommeboken. Olav Thon er én av dem, men han merker det neppe på kontoen.

Millionoverskudd

I 2002 stiftet eiendomskjempen «Olav Thons stiftelse for samfunnsnyttige formål», hvis hensikt er å bidra til at veldedige organisasjoner kan få midler til sitt arbeid.

I fjor var det nesten ensbetydende med sommerleirer.

Stiftelsen gikk i 2008 med et overskudd på 920 288 kroner, hvor inntektene i sin helhet var renteinntekter på to panteobligasjoner à 10 millioner kroner.

I 2008 ble de fra «Olav Thons stiftelse for samfunnsnyttige formål» utdelt totalt 650 000 kroner til ulike virksomheter, hvorav 600 000 av tildelingene ble effektuert i 2008.

Ga bort 600 000

Disse mottok penger fra stiftelsen:

  • Norges Handikapforbunds ungdom fikk 100 000 kroner til å arrangere sommerleir
  • Kirkens Bymisjon Hudøy fikk 100 000 kroner til å arrangere sommerleir og 100 000 kroner til istandsettelse av båthus
  • Cerebral Parese-foreningen fikk 100 000 kroner til å arrangere sommerleir
  • Norsk Nettverk for Down Syndrom fikk 100 000 kroner til å arrangere sommerleir
  • Landsforbundet Mot Stoff (LMS) fikk 100 000 kroner til å arrangere sommerleir
  • 50 000 ble gitt til forprosjektet for utredning for mulig modell for Olav Thon Pris, men ble ikke effektuert i 2008.

Under en promille

Av overskuddet på 920 288 kroner, ble 320 288 kroner avsatt til annen egenkapital i 2008. En langt større andel av overskuddet gikk i fjor til samfunnsnyttige formål enn hva som var tilfelle for 2007. Da delte stiftelsen ut 150 000 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Likevel gir ikke Thon en gang ut en promille av sin egen formue til samfunnsnyttige formål gjennom stiftelsen.

Olav Thon hadde ifølge skattelisten en formue på 7,7 milliarder kroner i 2007, og er med det en av Norges aller rikeste menn.

Thon er likevel en av få norske rikinger med en slik stiftelse. Da Bill Gates var i Norge nylig, oppfordret han alle norske rikinger til å gi bortimot hele formuen til veldedige formål.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skal etablere gigantfond

Også gjennom Olav Thons stiftelse, som har blitt administrert av Den Norske Turistforening, har Thon bidratt, der ved å gi midler til bygging og vedlikeholding hytter i den norske fjellheimen.

Men denne stiftelsen har gått i minus de siste årene, og står nå oppført som inaktivt.

I fjor høst kom det imidlertid frem at den kjente milliardæren fra Ål i Hallingdal vil sette av store deler av sin gigantformue til et stort fond for samfunnsnyttige formål. Det planlagte fondet har blitt sammenlignet med Nobelfondet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Inntil videre sitter dog Thon selv på formuen, men har lenge vært klar på at han ikke skal ta pengene med seg i graven.

- Jeg kan ikke ta med meg disse pengene hverken til himmelen eller helvete. Derfor har jeg lagt planer for hvordan pengene skal disponeres, sa Olav Thon til VG gjennom advokat John Christian Elden i fjor høst.

20 millioner i grunnkapital

Olav Thons stiftelse for samfunnsnyttige formål har 20 millioner kroner i grunnkapital, etter at den i 2003 mottok en panteobligasjon med førsteprioritet i eiendommen Hausmannsgate 7 i Oslo, og i 2006 en panteobligasjon med førsteprioritet i eiendommen Industrigata 40 i Oslo.

Fra disse obligasjoner mottar stiftelsen renteinntekter til en fastrente på fem prosent frem til henholdsvis 2013 og 2016.

Det er ingen tvil om at stiftelsen også i 2009 vil nyte svært godt av denne fastrenteordningen. Dagens innskuddsrente i norske banker nærmer seg null, mens stiftelsen også i år og i årene fremover kan håve inn fem prosent årlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fastrente svir for børsselskapet

Fastrente ga imidlertid en baksmell for Olav Thons eiendomsselskap. Hans børsnoterte selskap tapte penger i første kvartal, og verdiendringer på investeringseiendommer og finansielle instrumenter ga underskudd.

Resultat før skatt viste et underskudd på 29 millioner kroner og var en betydelig svekkelse fra 212 millioner kroner i overskudd i samme periode i fjor. En fastrenteavtale bidro – etter mange rentefall i perioden – negativt med 173 millioner kroner.