- Dette er et viktig funn

<span style="border-collapse: separate; color: #000000; font-family: 'Times New Roman'; font-size: 16px; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: normal; orphans: 2; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px" class="Apple-style-span"><span style="color: #515050; font-family: Arial; font-size: 12px; line-height: 16px" class="Apple-style-span">Solen skinner på Erik Haugane og Det norske oljeselskap etter at Grevling funnet trolig er mye større enn ventet. Foto: Scanpix<br></span></span>
Solen skinner på Erik Haugane og Det norske oljeselskap etter at Grevling funnet trolig er mye større enn ventet. Foto: Scanpix

<pDet norske oljeselskap kjøpte seg kraftig opp før boringen begynte. Nå viser det seg at Grevling-funnet kan inneholde inntil 130 millioner fat olje.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det norske oljeselskap og operatør Talisman Energy og partner Petoro har funnet mellom 40 og 130 millioner fat olje i Nordsjøen på Grevlingprospektet i PL 038D.

Avgrensingsbrønnen viser at funnet er større enn tidligere antatt. Før boring anslo nemlig Det norske at Grevling kunne inneholde mellom 10 millioner og 80 millioner fat olje.

Avgrensingsbrønnen, som nå er ferdig, viser et større funn enn resultatene fra den første letebrønnen tydet på.

Det norske-aksjen (DETNOR) stiger drøyt åtte prosent fra start.

Kan bli Grevling-utbygging

Odd Ragnar Heum, direktør for reserve- og områdeutvikling i Det norske, sier det er svært gledelig at avgrensingsbrønnen bekreftet oppsiden i Grevling.

- Dette er et viktig funn for Det norske. Funnet er kommersielt, og vil bli vurdert knyttet til den eksisterende installasjonen på Varg, hvor også Talisman er operatør. I så fall kan Grevling komme raskt i produksjon. På grunn av størrelsen vil imidlertid også en selvstendig utbygging bli vurdert. Isolert sett er funnet betydelig, samtidig som det øker sannsynligheten for funn i Det norskes nærliggende lisenser PL 408 og PL 337, der det skal bores letebrønner, sier Heum i en børsmelding.

Heum sier at de to brønnene på Skardkollen (PL 408) og Storkollen (PL 337) etter planen vil bli boret sent i år og neste år.

OD oppgraderer

Det opprinnelige Grevling-funnet ble gjort i mai i år, og ble da regnet som lovende fordi den ligger så nært etablert infrastruktur. Feltet Varg, var det mest aktuelle feltet, sa Oljedirektoratet dengang. I dagens melding fra OD, heter det at feltet også kan bli bygget ut som en ny selvstendig enhet. Det vil i tilfelle bety temmelig store investeringer i ny infrastruktur.

188-meters oljekolonne

Avgrensingsbrønnen økte den påviste oljekolonnen til totalt 188 meter i de samme reservoarene som den første vertikale funnbrønnen, og det ble ikke påvist en klar olje-vann kontakt. Den første brønnen påviste en total oljekolonne på 133 meter.


Brønnen ble boret til et vertikalt dyp på 3702 meter under havflaten.

Godt timet kjøp

Begge boringene på Grevling ble gjort med den oppjekkbare riggen Mærsk Guardian på 86 meters vanndyp. Operatørselskapet Talisman Energy har 40 prosent andel i Grevling.


Det norske har en andel på 30 prosent, etter å ha kjøpt seg opp fra fem prosent like før boringen startet.

Personvernpolicy