- Boligprisene må andre ta ansvaret for

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 (foro: Scnapix).
Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 (foro: Scnapix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNorges Bank tenker på bedriftene når renten kuttes, mener sjeføkonom Elisabeth Holvik.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen var en av de svært få som trodde Norges Bank ville kutte renten i dag, og traff dermed blink.

- Ja, vi syntes Norges Bank var veldig bekymret i marsrapporten, og realøkonomien har ikke forandret seg så mye siden den tiden, sier Holvik til DN.no.

Bryr seg om bedriftene, ikke boligprisen
Hun mener at rentekuttet nok skyldes at Norges Bank tar sterkt hensyn til bedriftene.

- For Norge er det spesielt viktig med eksportnæringen og bedriftene. De betaler fortsatt høye renter og det er liten likviditet. Norges Bank legger stor vekt på bedriftene, og har gitt beskjed om at oppgangen i boligprisene må andre ta ansvaret for, sier Holvik.

Kutter fremfor å vente
Norges Bank signaliserer i dag at rentene vil ligge uendret frem til oktober, og sjeføkonomen mener derfor mye tyder på at dette er rentebunnen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Norges Bank tenker nok at det er like greit å kutte renten nå, fremfor å vente, fordi det tar tid før rentevirkningen når frem, sier Holvik.

Les også: Kutter renten 0,25 %-poeng
- Oppgangen kan utebli

Skandiabanken kutter renten
- Næringslivet trenger lav rente

- Norges Bank går fortere frem

- Konkursene vil komme
Hun peker samtidig på at viktige indikatorer som inflasjon og arbeidsledighet er såkalte «laggende» indikatorer, det vil si effekten i dem kommer sent ute i finanskrisen.

- Arbeidsledigheten vil stige, konkursene vil komme, og prisveksten vil komme ned det neste året, sier Holvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges Bank skriver i dagens pengepolitiske rapport at prisveksten kan komme ned i 1,5 prosent i løpet av 2010, en spådom Holvik mener høres fornuftig ut. Sentralbankens inflasjonsmål er 2,5 prosent.

Frykter for konkurranseevnen
Baksiden av dagens situasjon er den norske stimulansen av offentlig sektor, noe Holvik mener vil holde lønnsveksten i Norge høy.

- På lang sikt er dette svært alvorlig, vi får svekket konkurranseevne fremover. Vi trenger eksportinntekter når oljeeventyret tar slutt, vi må planlegge for 10-20 år frem i tid. Dette er et viktig tema, men det vil neppe bli mye diskutert - i alle fall ikke før etter valget, sier Holvik med en latter.