Politianmelder kommunalt milliontap

<!--  /* Style Definitions */  p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal 	{mso-style-parent:""; 	margin:0cm; 	margin-bottom:.0001pt; 	mso-pagination:widow-orphan; 	font-size:12.0pt; 	font-family:"Times New Roman"; 	mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 	{size:612.0pt 792.0pt; 	margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; 	mso-header-margin:35.4pt; 	mso-footer-margin:35.4pt; 	mso-paper-source:0;} div.Section1 	{page:Section1;} --><p class="MsoNormal"><strong>FÅR KRITIKK:</strong> Kontrollutvalgets dokumenter er fylt med kritikk av tidligere ordfører i Suldal Roar Obrestad, rollene til to daværende ledere i Suldal Billag AS og kommunens administrasjon. Bildet er tatt i en annen forbindelse. Foto: Scanpix </p>
FÅR KRITIKK: Kontrollutvalgets dokumenter er fylt med kritikk av tidligere ordfører i Suldal Roar Obrestad, rollene til to daværende ledere i Suldal Billag AS og kommunens administrasjon. Bildet er tatt i en annen forbindelse. Foto: Scanpix

<pKommune kan ha tapt 30-40 millioner på rollemiks og rutinesvikt.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er saken:

- Suldals kommunestyre og kommunens administrasjon skal ha blitt parkert på sidelinjen da kommunalt eide Suldal Billag AS ble omorganisert i 2002-2003.

- Mulig rolleblanding, svake rutiner i kommunens administrasjon og mangel på dokumentasjon og styring, lyder kritikken på.

- Rogalandskommunen skulle kjøpe aksjer for ni millioner i Suldal Billag AS, men isteden ble pengene skutt inn i et nyetablert holdingselskap, Suldal Billag Holding AS.

- Dermed mistet Suldal kommune direkte eierinnflytelse i Suldal Billag AS.

- Alle eierverdiene ble værende i Suldal Billag AS, som senere endret navn til Suldal Transport AS, som kommunen via holdingselskapet eide 48 prosent i. Kommunen har senere solgt seg helt ut.

- To ledere i Suldal Billag AS kjøpte via et ansatteselskap også aksjer iSuldal Transport AS, men videresolgte senere aksjene.

- Selskapene kommunen nå sitter igjen med er leietakere i bygg man tidligere eide.

Kilde: Rapport fra advokat Knut Harald Braathen og kontrollutvalget i Suldal kommune

- Veldig uheldig og alvorlig for omdømmet til politikerne, fastslår lederen av kontrollutvalget i Suldal kommune, Einar Schibevaag.

Nå ber kommunen politiet granske omorganiseringen av Suldal Billag AS for å avdekke mulige kriminelle forhold.

- Det er vanskelig å si hvor stort tapet er, men det er betydelig. Det kan være 30-40 millioner, men også mindre. Nå vil vi finne ut om det har skjedd noe straffbart eller ikke, forteller Schibevaag ABC Nyheter.

Skjerper rutinene

En u ndersøkelse i regi av advokat Knut Harald Braathen og kontrollutvalgets dokumenter er fylt med kritikk av tidligere ordfører Roar Obrestad, rollene til to daværende ledere i Suldal Billag AS og kommunens administrasjon.

Tirsdag gikk et enstemmig kommunestyre inn for å anmelde saken.

- Vi har ingen konkrete mistanker om at det er gjort noe ulovlig, så det er sakskomplekset vi vil politianmelde, sier ordfører Torkel Myklebust (Sp).

Ordføreren poengterer at Suldal kommune må skjerpe rutinene sine, slik at man i fremtiden kan etterprøve og dokumentere vedtak og saksprosesser.

- Slurvete og feilaktig

En av de to som mistenkes for rollemiks, tidligere styreleder Nils Giskeødegaard, reagerer sterkt på rapporten fra advokat Braathen, og mener den er slurvete og inneholder mange feil.

Giskeødegaard hevder formannskapet i kommunen var godt informert om prosessen, og at omorganiseringen av Suldal Billag AS gjorde at kommunen faktisk tjente penger på et selskap som var teknisk konkurs.

- Jeg håper at saken blir nærmere ettergitt av politiet, og kan garantere at det ikke har skjedd noe kriminelt her. Jeg kan dokumentere alt, sier den tidligere styrelederen til ABC Nyheter.


Nils Giskeødegaard mener kommunen og advokat Braathen ikke kan ha sjekket godt nok når de hevder det mangler protokoller.

- Hadde ryggdekning

Giskeødegaard påpeker at han på linje med andre i styret og ansatte fikk kjøpe aksjer i Suldal Transport AS (tidligere Suldal Billag AS), og anslår at han investerte 100.000 kroner.

- I min verden er det ikke rolleblanding eller ulovlig å involvere seg på eiersiden i et selskap man sitter i styret for.

Tidligere ordfører Roar Obrestad har ikke besvart ABC Nyheters henvendelser onsdag ettermiddag.

I forrige uke sa Obrestad til Stavanger Aftenblad at han mener å ha hatt ryggdekning for det han gjorde fra formannskapet og kommunestyret.

- I ettertid ser jeg at noen formelle vedtak manglet, og det beklager jeg naturligvis.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy