Tilsto ikke – saken utsatt

<div class="viewNews" style="font-weight: normal; font-size: 13px; padding-bottom: 10px; line-height: normal; font-style: normal; font-family: Myriad,Arial,Helvetica,Geneva,Swiss,SunSans-Regular; text-decoration: none"><span style="border-collapse: separate; color: #000000; font-family: 'times new roman'; font-size: 16px; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: normal; orphans: 2; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px" class="Apple-style-span">Advokat Hege Birkeland Ersdal forsvarer bedragerisiktede Bjarte Baasland. Hun begjærte tilståelsessaken mot klienten i Oslo tingrett utsatt onsdag morgen. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX</span></div>
Advokat Hege Birkeland Ersdal forsvarer bedragerisiktede Bjarte Baasland. Hun begjærte tilståelsessaken mot klienten i Oslo tingrett utsatt onsdag morgen. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

<p Bedragerisiktede Bjarte Baasland (35) var for syk til å gjennomføre den planlagte tilståelsen da rettssaken mot ham startet i Oslo tingrett. Nå kan strafferabatten han skulle hatt, ryke.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bjarte Baasland uttrykte respekt for rettsvesenet, men forklarte for dommeren at han ikke greide å gjennomføre en forklaring i retten onsdag.

– Jeg respekterer retten, men ser meg ikke i stand til å avgi noen forklaring i retten i dag, sa Baasland til tingrettsdommer Wenche Fliflet Gjelsten.

Han ble sykmeldt av sin faste lege tirsdag, men denne sykmeldingen ble ikke godtatt av politilegen. Dommeren kom likevel til at det ikke var mulig å gjennomføre en tilståelsessak uten at Baasland snakket i retten. Han bestemte derfor at saken måtte utsettes.

Nå må politiet vurdere om de vil reise vanlig straffesak mot 35-åringen. I så fall mister Baasland den automatisk retten til strafferabatt loven gir dem som tar dom gjennom tilståelsessak i tingretten.

– Politiet var innstilt på å gi tilståelsesrabatt. Nå må vi gå tilbake og vurdere om dette grunnlaget fremdeles er til stede, sier politiadvokat Knut Horn til NTB.

Innlagt på sykehus

Baasland er siktet for å ha bedratt Selvaag-arvingen Cecilie Nustad for 26,6 millioner kroner. Pengene, som ble formidlet til ham via moren Bodhild Baasland, ble spilt bort på internett. Teoretisk risikerer bispesønnen inntil seks års fengsel, men med strafferabatten ville denne øvre grensen bli redusert til fire år.

Forhandlingene om sykmeldingen skulle gjelde som grunnlag for en utsettelse, foregikk først bak lukkede dører i Oslo tingrett. Presse og tilhørere slapp inn i salen da konklusjonen på diskusjonen mellom Baaslands forsvarer og aktor var truffet.

Baaslands forsvarer Hege Birkeland Ersdal sier at hennes klient var innlagt på sykehus i vinter og er under utredning for en sykdom. Hans tilstand vil ventelig bli bedre over sommeren.

– Han var innlagt på Aker universitetssykehus i én måned i vinter hvor han fikk konstatert en sjelden og alvorlig sykdom som han fremdeles er under utredning og behandling for. Det er hovedgrunnen til at vi har bedt om utsettelse, sier Ersdal til NTB.

Skeptisk politi

Politiadvokat Knut Horn var skeptisk til Baaslands sykmelding og ville av den grunn at domstolen skulle ta stilling til den. Politilegen var i kontakt med Baasland og mente det ikke var noe i veien for at 35-åringen kunne forklare seg i retten.

Det var ikke forsvareren enig i. Ifølge advokaten vil behandlingen Baasland nå mottar, gjøre ham i stand å møte i retten til høsten. Hun mener fremdeles at vilkåret for å behandle saken som tilståelsessak er til stede.

– Baasland er ute av stand til avgi en forklaring, og det må han gjøre dersom saken skal gå som en tilståelsessak. Han har legeattest på at han er ute av stand til å gjennomføre det nå, sier Ersdal.

– Denne saken er særdeles viktig i Bjarte Baaslands liv, et helt avgjørende øyeblikk. Da skal han være oppegående, frisk og i god form for å avgi en omfattende forklaring. Jeg synes det er trist at rettsapparatet og politiet ikke respekterer det, avslutter Ersdal. (©NTB)

Personvernpolicy