Bom stopp i boligbyggingen

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

<pNybyggingen har falt med 23 prosent siden ifjor. Det kan føre til flere oppsigelser i byggebransjen. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DeDet bygges mindre nytt, i alle sektorer, melder Statistisk Sentralbyrå.
I årets fire første måneder er det totalt registrert igangsatt 2,35 millioner kvadratmeter bruksareal. Det er 23,1 prosent mindre enn i samme periode i 2008.

«Ingen» bygger
Hittil i år er det påbegynt bygging av 6.607 nye boliger. Det er 20,1 prosent færre enn på samme tid i fjor.

For næringsbygg viser igangsettingstallene en nedgang på 23,0 prosent i perioden fra januar til april i år, sammenlignet med samme periode i fjor.

Fallet er størst for kategorien fritidsboliger og boliggarasjer. Her er det hittil i år påbegynt bygging av 331 400 kvadratmeter bruksareal, en nedgang på 26,0 prosent sammenlignet med de fire første månedene i 2008, melder SSB.

Må vente mer nedbemanning
I forrige uke offentliggjorde Norges Bank rapporten fra regionalt nettverk, også kalt kriseradaren. I rapporten skriver Norges Bank blant annet at om ikke den private nybyggingen tar seg opp, må flere aktører - særlig i byggevareindustrien - påregne ytterligere nedbemanninger utover i 2009.

Les også:
- Alt faller
Spår kraftig boligprisvekst

Rapporten forteller at flere næringer i Norge kaver i motbakke, men aller verst er det i byggenæringen.

- Kontaktene i bygg og anlegg ventet at aktivitetsnivået vil gå svakt ned. Flere av våre kontakter regnet med at tiltakspakken vil gi økt oppdragsmengde innen anlegg og rehabilitering av offentlige bygg, men ikke nok til å oppveie for den kraftige avdempingen i privat sektors investeringer i bygg – særlig næringsbygg, skriver Norges Bank.

Personvernpolicy