Hyggelige strømpriser i mange år

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

<pDet lover Statnett-sjef Auke Lont.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se også

Strømpriser spot
Prisoversikt som viser priser fra de landsdekkende leverandørene av spotpris. Oversikten viser priser på fire forskjellige forbruksnivåer.

Strømkalkulator
Her ser du hvordan strømprisen blir bygd opp, og hvor mye du må betale per år. Prisen består av kraftpris, pris på nettleie, forbruksavgift og merverdiavgift.


Les mer om strøm:
Typer strømavtaler
Hva slags avtale skal du velge?
Slik er din strømpris bygd opp

Strømregningene her i landet blir moderate i svært mange år fremover, forteller Statnett-sjef Auke Lont.

En ny nordisk studie viser at tilgangen til ny og miljøvennlig energi vil øke betydelig fram til 2012.

- Vi vil trolig få et betydelig produksjonsoverskudd fram til 2012, som gjør at strømprisen vil holde seg nede på et behagelig nivå i mange år fremover, sier Lont til VG.

Dagens vannkraft, ny vindkraft, satsning på småkraft, samt et gigantisk finsk atomkraftverk vil gi Norden et produksjonsoverskudd på 16 terrawattimer (TWh) i gjennomsnittsår fram til 2012.

Til sammenligning utgjør strømbehovet i Trondheim 2-3 TWh i året. I år med lite nedbør vil overskuddet være på 7 TWh.

Og etter 2012 ser det enda lysere ut.

Utviklingen i strømprisen
Grafen viser den gjennomsnittlige spotprisen (øre per kwh) de siste årene, notert på strømbørsen Nord Pool. For 2009 er den gjennomsnittet til og med mai som er brukt.

I fjor på denne tiden var prisene spesielt lave, men de steg kraftig de siste månedene. Gjennomsnittsprisen for 2009 ser ut til å bli rundt det den har vært de siste årene.

I tillegg til spotprisen tar spotprisleverandørene et lite påslag til spotprisen. I tillegg kommer nettleien. Og så skal staten ha sitt med merverdiavgift og forbruksavgift på strøm.