- Det måtte gå galt

<strong>IKKE FERDIG:</strong> Det er seks år siden Terje Bogen opplevde at Sponsor Service gikk konkurs. Ennå er ikke boet oppgjort. Foto: Scanpix
IKKE FERDIG: Det er seks år siden Terje Bogen opplevde at Sponsor Service gikk konkurs. Ennå er ikke boet oppgjort. Foto: Scanpix

<pMer enn seks år etter konkursen er Sponsor Service-boet ennå ikke oppgjort. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bogen og Sponsor Service:
* Styret begjærte oppbud og det ble åpnet konkurs i februar 2003. Sponsor Service var store innen blant annet sponsing av ski, ishockey, håndball og golf, og drev også med medierettigheter og kultursponsing.
* Telenor, tidligere daglig leder og gründer Terje Bogen og Schibsted var de tre største aksjonærene, og eide til sammen vel 31,8 prosent av selskapet.
* Under rettssaken i Oslo tingrett i 2006 hevdet aktor at tidligere toppsjef Terje Bogen og tidligere økonomidirektør Mark Sjuve skal ha utsatte kreditorer og investorer for et faktisk tap på 330 millioner kroner.
* Bogen gikk av som daglig leder et par uker før selskapet endte i skifteretten, og er siden dømt til fire og et halvt års fengsel. Den tidligere sponsorkongen er nå sykemeldt fra soningen og saken hans er til behandling i Gjenopptakelseskommisjonen.

Gjelden, betalingsforpliktelsene og kausjonsansvaret var på til sammen 715 millioner, mens Sponsor Service kun satt på 366 millioner i eiendeler da selskapet gikk til skifteretten i februar 2003. Og verdien av eiendelene var høyst usikre, ifølge den midlertidige boinnberetningen.

- Vi skal avslutte boet nå, men jeg tør ikke si om det blir klart før eller etter sommerferien, kommentere bostyrer Jon E. Skjørshammer til ABC Nyheter.

Les også: Bogen saksøker staten

Styret i Sponsor Service ASA anslo oppunder konkursen at 2002-underskuddet var på 355,3 millioner av en omsetning på 181,7 millioner. Rettighetene på inntektsførste provisjonssalg helt fra 1999 ble foreslått drastisk nedskrevet. Kravene fra kreditorene var på 457,7 millioner, og boet hadde ved inngangen av 2009 bare 38,7 millioner å fordele. Nordea alene krever 211,3 millioner.

Overlatt til namsmannen

Bostyrer Skjørshammer, som selv har fakturert for mer enn fem millioner for sitt omfattende arbeid, forteller at det er inngått et forlik med Terje Bogen om at den tidligere Sponsor Service-toppen skal betale inn 1,45 millioner. Kravet er overlatt namsmannen for inndrivning.

Senhøsten 2007 ble Bogen idømt fire og et halvt års fengsel for å ha bedratt banken og investorene. Lagmannsretten fratok ham også retten til å drive selvstendig næringsvirksomhet i fem år, og 64-åringen kan heller ikke ha lederfunksjoner eller sitte i noe styre.

- Jeg har aldri ført et eneste bilag, jeg har så vidt truffet banken, og det er aldri Terje Bogen som alene inviterer til emisjon av aksjer i en bedrift av Sponsor Services størrelse og betydning. Likefullt ble dommen for disse forholdene fire og et halvt års fengsel, skriver Terje Bogen i boken som kom ut på Schibsted Forlag på senvinteren i år.

Og legger til:

- Det er lang tid for en mann på godt over 60, en som tidligere kun hadde en fartsbot å skilte med.

Bogen påpeker også at han tapte ti millioner kroner som han garanterte for da Sponsor Service ASA endte i skifteretten.

- Advokat, ikke bokanmelder

- Hva synes du om boken til Bogen?

- Jeg er advokat, ikke bokanmelder, småler Skjørshammer.

- Bogen skriver at han er «klippefast i troen på at selskapet ikke skulle vært slått konkurs»...

- Konkursen kunne overhodet ikke vært unngått. Dette måtte gå galt, kommenterer bostyreren, og viser til de store røde tallene.

- Mange av datterselskapene og avtalene Sponsor Service hadde lever fortsatt og går bra. Enhver konkurs er av det vonde slaget - alle parter taper på det, og mye mer enn om driften hadde fortsatt. Sponsor Service skulle aldri vært begjært konkurs, sier Terje Bogen i en kommentar til ABC Nyheter.


PS: Sponsor Service-revisor Ernst & Young ble dømt til og har betalt det konkursrammede selskapets bank, Nordea, 135 millioner pluss renter i erstatning. Revisjonskjempen har også inngått et forlik med konkursboet på vel 20 millioner kroner.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus