Bogen saksøker staten

<strong>I RETTEN:</strong> Terje Bogen møter i Oslo tingrett i en skattesak. Foto: Scanpix
I RETTEN: Terje Bogen møter i Oslo tingrett i en skattesak. Foto: Scanpix

<pDen tidligere sponsorkongen i skattekrangel. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bogen og Sponsor Service:

* Styret begjærte oppbud og det ble åpnet konkurs i februar 2003. Sponsor Service var store innen blant annet sponsing av ski, ishockey, håndball og golf, og drev også med medierettigheter og kultursponsing.

* Telenor, tidligere daglig leder og gründer Terje Bogen og Schibsted var de tre største aksjonærene, og eide til sammen vel 31,8 prosent av selskapet.

* Under rettssaken i Oslo tingrett i 2006 hevdet aktor at tidligere toppsjef Terje Bogen og tidligere økonomidirektør Mark Sjuve skal ha utsatte kreditorer og investorer for et faktisk tap på 330 millioner kroner.

* Bogen gikk av som daglig leder et par uker før selskapet endte i skifteretten, og er siden dømt til fire og et halvt års fengsel. Den tidligere sponsorkongen er nå sykemeldt fra soningen og saken hans er til behandling i Gjenopptakelseskommisjonen.

Mens Terje Bogen (64) venter på om straffesaken mot ham kommer opp på nytt, skal han nok en gang i retten. Tirsdag og onsdag i neste uke er det duket for gjensyn med Oslo tingrett.

- Saken gjelder Bogens klage over ligningen, sier advokat Tore Skar, som representerer Skatt Øst.

Fikk 38 mill. på ti år

Fra 1991 til og med 2001 tjente Bogen vel 38 millioner i lønnsrelaterte ytelser, utbytte og på aksjesalg i Sponsor Service, ifølge en gjennomgang Aftenposten gjorde da selskapet veltet i februar 2003. Skatteklagenemndas vedtak for inntektsåret 2003 skal nå prøves rettslig.

- Dette går på skjønn, om Terje Bogen skal fordelsbeskattes eller ikke. Saken går tilbake til 2001 og 2002, og striden dreier seg om noen få hundretusener, sier advokat Terje Sverdrup Mår til ABC Nyheter.

Mår og John Chr. Elden begjærte i fjor høst straffesaken mot den tidligere sponsorkongen gjenåpnet. Advokatduoen skriver i begjæringen at Økokrim drev "forfølgning" av Bogen, og begrunnet dette med folkeopinionen og Enron- og Finance Credit-skandalene.

- I strid med Menneskerettighetene

Sponsor Service ramlet sammen i februar 2003, og senhøsten 2007 ble Bogen idømt fire og et halvt års fengsel i Borgarting lagmannsrett. Han mistet også retten til å drive selvstendig næringsvirksomhet i fem år, og 64-åringen kan heller ikke ha lederfunksjoner eller sitte i noe styre.

Retten inndro og vel 800.000 kroner som Bogen skal ha tatt ut i ulovlig bonus.

Men skyldspørsmålet ble nektet tatt opp i lagmannsretten, og denne avvisningen mener Bogens advokater strider med Menneskerettighetene og kravet om en reell to-instansordning i alvorlige straffesaker

Får svar etter sommeren

- Resultatet er blitt svært galt. Terje Bogen er dømt for bedrageri overfor både bank og investorer og straffen ble satt til meget alvorlige 4,5 års fengsel. Bogen, som selv var blant de investorene han skal ha bedratt, og som aldri har forsøkt å skjule eller fordekke noe, er fremdeles ikke klar over hva han er straffet for, heter det i begjæringen om gjenåpning.

Ifølge advokat Mår er Terje Bogen sykemeldt fra soningen, og venter nå på svaret fra Gjenopptakelseskommisjonen.


- Det er en stor og kompleks sak. Jeg regner ikke med at den blir ferdigbehandlet før sommeren, sier leder Janne Kristiansen i Gjenopptakelseskommisjonen til ABC Nyheter.

Bogen selv henviser til advokatene sine for kommentarer i sakens anledning.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus