Moland-saken:

- Statsråden må rydde opp

Forsvarskomiteens Per Roar Bredvold er ikke fornøyd med at forsvarsministeren i realiteten har godtatt Arnfinn Molands kontoer utenfor statens egne regnskaper. Foto: Scanpix
Forsvarskomiteens Per Roar Bredvold er ikke fornøyd med at forsvarsministeren i realiteten har godtatt Arnfinn Molands kontoer utenfor statens egne regnskaper. Foto: Scanpix

<pForsvarskomiteens Per Roar Bredvold (Frp) er ikke fornøyd med svaret fra forsvarsministeren i Moland-saken. - Her må det ryddes opp, krever han.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Moland-saken

Les ABC Nyheters dekning av saken her.

Lederen av Norges Hjemmefrontmuseum, Arnfinn Moland, har i flere år hatt kontoer utenfor statsregnskapet.

Billettinntekter og arv er dermed holdt utenfor både Forsvarets og skattemyndighetenes kontroll.
Selv hevder Moland at intet hefter ved ham og at praksisen var godkjent. I interne dokumenter avvises forklaringene.

Moland nekter å la seg intervjue om saken, til tross for gjentatte oppfordringer.

Tidligere direktør ved Forsvarsmuseene, Rolf Scheen, har bedt om at Moland blir etterforsket.

- Hun sier jo at Forsvaret skal følge lover og regler. Det har ikke skjedd i denne saken. Her må det ryddes opp, mener Per Roar Bredvold (Frp) som er medlem av Stortingets forsvarskomité.

Det var han som i forrige uke ba om en avklaring fra forsvarsministeren etter ABC Nyheters avsløringer om kontoene som Hjemmefrontmuseets leder, Arnfinn Moland, har benyttet. På disse har han plassert offentlige midler som billettpenger fra eget museum, gaver og arv.

Til sammen skal det handle om flere millioner kroner som dermed er holdt utenfor Riksrevisjonen og Forsvarets kontroll.

- Men det kan da ikke være én regel for Moland og andre regler for alle andre, sier Bredvold.

Farlig presidens

Frp-politikeren er redd for at statsrådens svar kan sette en farlig presedens.

- Dette sender ingen gode signaler. Hun sier jo at man kan bryte det som er gjeldende lover og regler. Men det som her har skjedd er jo ikke riktig og det må ryddes opp, mener han.

Bredvold er påpasselig med å fremheve at Hjemmefrontmuseets leder i mange andre sammenhenger har gjort en betydelig innsats, men at håndteringen av økonomien ikke er god nok.

- Her må Forsvarsdepartementet undersøke mer og oppklare hva som har skjedd. Jeg ønsker ikke nødvendigvis at de skyldige skal straffes, men det må ryddes opp, gjentar han.

- Det kan ikke aksepteres at det opprettes et system med økonomisk nødverge når de budsjettansvarlige foretar det som anses som nødvendige kutt, sier Bredvold.

Frp-representanten sier at han vil følge opp saken og rette nye spørsmål til statsråden i neste uke. Hvordan dette skal formuleres vil han bruke helga på.

Forsvarsdepartementet ønsket fredag ikke å kommentere saken ytterligere. Arnfinn Moland har ikke besvart ABC Nyheters henvendelse.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus