- Rentekuttene har gitt 10 prosent høyere boligpriser

Sjeføkonom i First Securities, Harald Magnus Andreassen.
Sjeføkonom i First Securities, Harald Magnus Andreassen.

<pMen effekten vil ikke vare, advarer sjeføkonom. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Boligprisene har steget i hele år og steg nye 1,2 prosent i mai, ifølge den siste statistikken fra eiendomsmeglerne.

Dermed er nå prisdifferansen fra toppen i august 2007 bare fire prosent.

Sjeføkonom i First Securities, Harald Magnus Andreassen, er ikke overrasket over at boligene fortsetter å stige i verdi.

- Det var ikke denne utviklingen de fleste så for seg da krisen slo inn. Men det er ikke så rart når man tar i betraktning de voldsomme rentekuttene. De lave rentene virker veldig direkte inn på boligprisene, og bidrar til 10-12 prosent stigning i prisene, anslår Andreassen.

Les også:

Her kan du sjekke boligprisene der du bor
Her får du beste rente akkurat nå
Boligprisene klatrer videre
Ingenting tyder på at boligprisen vil synke

Samtidig finner sjeføkonomen grunn til å advare dem som tror at boligprisene nå har startet en ny vill ferd mot himmelen.

- Prisene på brukte boliger vil trolig falle på sikt, i alle fall dersom man måler prisene mot andre størrelser, som pris- og lønnsutvikling, sier Andreassen.

Seig nedtur?
Det hele er temmelig logisk: Årsaken til rentesettelsen er en forventning om at vi vil oppleve en økonomisk krise, med blant annet høyere arbeidsledighet. Og mens høyere ledighet normalt presser boligprisene ned, gjør lavere renter det motsatte.

Det er forskjellen i når effekten slår inn som forklarer utviklingen i boligprisene nå.

- Økningen i ledigheten er ganske kraftig allerede, men det tar svært lang tid før den slår ut for fullt. Faktisk opptil 3-4 år, ifølge Norges Bank.

Når ledigheten først kommer, har man allerede brukt opp rentevåpenet. Og da kan boligprisene få seg en temmelig kraftig nedtur.

- Hvis ledigheten stiger mye er det godt mulig med et realøkonomisk fall i prisene på 25 prosent. De historiske svingningene i boligprisene er veldig store, og etter at de har steget mye kan de også falle mye, sier Andreassen.

- Kjøp gjerne bolig, men...
Skulle det i motsatt fall vise seg at Norge blir langt mindre rammet av krisen enn antatt - og at ledigheten ikke stiger like kraftig som man forventer - så betyr ikke det at boligprisene har fri vei oppover.

- Hvis ikke ledigheten stiger, vil renten bli satt opp igjen, sier Andreassen.

- Betyr det at du ikke vil anbefale særlig førstegangskjøpere å gå inn i boligmarkedet nå?

- Nei, jeg har ingen motforestillinger mot at folk kjøper bolig nå. Vel å merke så lenge man ikke gjør det for at det skal være en god investering for lommeboka, men for at det skal være en god investering for ditt liv, er Andreassens råd.

Han har følgende praktiske tips til dem som nå jakter drømmeboligen.

- Bruk gevinsten av de lave rentene til å betale ned ekstra på lånet. Har du råd til det og klarer deg bra, er det greit.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus