Løser inn fellesgjelden - sparer tusener

Lån til borettslag er nå blitt dyrere enn individuelle lån.
Lån til borettslag er nå blitt dyrere enn individuelle lån.

<pEllen Birgitte Westgaard har fått bedre kontroll over egen gjeld og sparer over 10.000 kroner i renter i året.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens privatpersoner kan få boliglån helt ned mot tre prosent rente, må du tåle høyere rente hvis du har fellesgjeld i et borettslag.

Stadig flere overfører nå fellesgjelden til sitt eget private boliglån for å få gunstigere betingelser. DN.no kjenner til flere eksempler på at det har gitt opptil to prosentpoeng lavere rente over natten.

Det sparer forbrukerne store penger på.

Les også: Fellesgjelden din er blitt svindyr

Stor rentedifferanse
Ellen Birgitte Westgaard betalte 530.000 kroner i innskudd og litt over 2 millioner i fellesgjeld for en helt ny borettslagsleilighet på Hoff i Oslo. Men fellesgjelden kunne fort blitt et mareritt for henne:

- Jeg betalte innskuddet cash og slapp unna lån. Men ifjor høst var renten på fellesgjelden oppe i 8,5 prosent, og det tok nesten knekken på meg. Så begynte renten å falle, men renten på borettslagslånet falt langt tregere enn renten på ordinære boliglån, sier Westgaard til DN.no.

Rentedifferansen var lenge på nærmere én prosent, men da Ellen Birgitte Westgaard tok kontakt med Nordea for å høre hvorfor, ble hun avvist.

«Henvend deg til styret i borettslaget ditt», var deres kommentar. Selv om jeg hadde to millioner i gjeld hos dem, var de ikke interessert i å snakke med meg. Og det er det som er verst med fellesgjeld: Du mister styringen over din egen økonomi og er helt prisgitt et våkent styre som følger opp, sier Westgaard.

Sparer mye penger
Nå har hun sendt en lånesøknad om å løse inn hele fellesgjelden, og har fått muntlig tilbud om lån i DnB Nor som er 0,6 prosentpoeng lavere enn renten på fellesgjelden per i dag.

Forskjellen betyr 12.000 kroner i lavere rentekostnad på lånet i året - godt over 8.000 kroner spart, dersom man justerer for redusert skattefradrag.

Det tilbudet vil hun takke ja til.

- Renten på 3,7 prosent på fellesgjelden er ikke så ille, men en ny og høyere verdivurdering på leiligheten min gir meg beste rente i DnB Nor på 3,1 prosent. Å spare bortimot 10.000 kroner i året er jo fint, men det viktigste er at jeg nå får mer kontroll over min egen økonomi. Jeg får et kundeforhold til banken og kan reforhandle på egenhånd, sier Ellen Birgitte Westgaard.

OBS!
Før du bestemmer deg for å benytte deg av en såkalt IN-ordning (Individuell nedbetaling av fellesgjelden), bør du undersøke følgende: Hva skjer dersom andre i borettslaget forlater leilighetene sine og sine fellesgjeldandeler? Hva om borettslaget går konkurs?

Les også:
«Sikre» borettslag kan gi falsk trygghet
Leilighetene som tåler boligkrakk

Veien ut av gjeldsmarerittet
-Ikke rør gjelden
«Billigboliger» kan bli «gratis»

Les mer om hva du bør tenke på ved individuell nedbetaling av fellesgjelden på Norske Boligbyggelags (NBBL) hjemmesider.

Årsaken til at bankene ikke lenger gir de beste betingelser til borettslagene er flere.

Den formelle grunnen er at borettslag ofte behandles som en bedriftskunde fordi lagene er registrert i Foretaksregisteret.

Den bakenforliggende grunnen er at bankene anser risikoen ved et lån til et borettslag for å være høyere enn ved lån til en privatperson.

Sovende
Tidligere var det nærmest gitt at betingelsene på fellesgjelden var bedre enn dem du kunne oppnå som privatkunde. Derfor oppfordrer nå bankene kundene om å sjekke hva man betaler for de forskjellige lånene.

- Man må følge godt med og ikke ha et sovende forhold til fellesgjelden, slik mange har hatt og har fortsatt. Man bør sjekke dette ut nøye, og rådføre seg både med banken og borettslaget, for å finne ut hva som er mest gunstig for den enkelte, sier DnB Nors informasjonsdirektør, Aud-Helen Rasmussen.

Det er ikke bare viktig å kartlegge hvor man får best rente, men også hvilke regler som gjelder dersom naboene skulle misligholde sin del av fellesgjelden.

- Det er viktig å lese vedtektene til borettslaget. Hvem er ansvarlig for hva? Hvordan stilles du dersom borettslaget får trøbbel eller problemer?

Les også: Skandaleborettslag konkurs

Også i Nordea er rådet det samme.

- Det er ikke gitt at det lønner seg å overta din del av fellesgjelden. Gå derfor i dialog med banken din og be om en gjennomgang av situasjonen og sett deg inn i reglene for ditt borettslag, anbefaler informasjonssjef i Nordea Norge, Thomas Sevang.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus