- Rentebunn på 0,5 %

- Rentebunn på 0,5 %
- Rentebunn på 0,5 %
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pSjeføkonom Jan Andreassen spår rekordlave renter i mange, mange år. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Terra Gruppen er ikke så optimistisk til fremtiden som han én gang var.

Han er per i dag den eneste sjeføkonomen som nå tror at den norske styringsrenten skal ned til 0,5 prosent - og bli der.

- Jeg tror at rentene forblir lave så lenge vi har over 100.000 arbeidsledige, og det ser det ut til at vi skal ha i mange år fremover, sier han til DN.no.

Vil være et sjokk
Statistisk Sentralbyrå legger til grunn at rentenivået blir doblet i 2012, selv om ledigheten ligger over 100.000. Det tror ikke Andreassen er mulig, så lenge Norges Bank opprettholder sitt regime.

Les også:
- Boligprisene kommer ikke til å stikke av
- Kronen uegnet som trygg havn

- I Norge har vi normalt forsøkt å hjelpe til når ledigheten er høy ved å holde renten lav. For meg vil det være et sjokk hvis vi faktisk driver og hever renten aggressivt med så høy ledighet, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg har veldig problemer med 2012-prognosen. Jeg kan ikke forstå at man skal heve renten mye når arbeidsledigheten er over 100.000. Og det er den verden vi vil leve i i mange år fremover, legger han til.

Helt ny kabal
Han har lenge ligget på samme rentebane som Norges Bank. Sentralbanken har signalisert i sin rentebane i pengepolitisk rapport i februar, at styringsrenten skal bunne ut på én prosent. Neste rapport kommer i juni.

- Nå får de en helt ny rapport og kan legge en helt ny kabal. Med det vekstbildet og inflasjonsbildet som tegner seg, bør man senke rentebanen hvis man ikke gjør noe annet, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Da er det nærliggende å tenke at rentebunnen blir senket fra en prosent i februarrapporten, til en halv prosent i junirapporten. Det tilsvarer en boliglånsrente på to prosent, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange år med lav rente
Han tror at styringsrenten vil bunne ut en eller annen gang til høsten eller vinteren.

DnB Nor har lenge ligget lavest med sin prognose om en rentebunn på 0,75 prosent: Rentebunn 0,75 prosent

- Når kommer rentene opp igjen?

- Jeg tror rentene kommer ordentlig opp når arbeidsledigheten faller under 100.000. Men jeg frykter at det vil ta mange, mange år før vi ser en så lav ledighet igjen, sier han.

Som en rik forstad
Grunnen er sammensatt. Han peker på at både den globale og norske økonomien er rammet av lav vekst og lav inflasjon. Han tror det er lenge til den norske veksten tar seg skikkelig opp igjen.

- Vi er som en rik forstad, kall det gjerne et Vinderen-scenario. Vi er en rik gjeng som ikke ønsker så mye vekst og utvikling, hvor vi har det ganske bra og rentene lave. Men problemet er at vi ikke har høy nok vekst til å hindre arbeidsledigheten i å stige, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: - Norge er blitt et fritidssamfunn

- Er det fordi vi ikke gidder?

- Rike mennesker har mye fritid, det er naturlig. Jeg vil ikke si om det er positivt eller negativt, men den økonomiske veksten blir ikke så bra. Vi har omtrent de bygninger, skoler, havner og flyplasser vi skal ha, og jeg tror at vi er i en mangeårig periode med lav økonomisk vest. Dessverre er det for lavt til å holde seg under 100.000 ledige, sier han.