- Renten skal halveres

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i Dnb NOR. (foto: Scanpix)
Seniorøkonom Kyrre Aamdal i Dnb NOR. (foto: Scanpix)

<pDnB Nor Markets tviholder på spådommen om en rentebunn på 0,75 prosent. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gårsdagens arbeidsledighetstall fra NAV viser at ledigheten ikke stiger like mye som ventet. Arbeidsledigheten er fortsatt godt under tre prosent, og var i mai på 2,6 prosent.

Les også: Overraskende lav ledighet
Rentekuttet i fare

- Økningen har blitt vestentlig mindre enn den foregående måneden, og flere venter at den sterke veksten i antall ledige skal avta. Det kan være at det er denne måneden det skjer, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal til DN.no.

- Samtidig ser vi at det er en betydelig andel av de som er permittert har gått til delvis permittert. De regnes da som sysselsatte, så det kan være enda litt mørkere enn disse tallene viser, legger han til.

Ikke over det verste
Han tror at arbeidsledigheten skal fortsette å stige fremover.

- Industrien er ikke over det verste, de har betydelige utfordringer foran seg. Det vil komme mange flere ledige, sier han.

Les også:
Spår 125.000 ledige i 2010
Derfor har krisen skapt bedre sjefer

Han tror at Norges Bank mest sannsynlig holder styringsrenten i ro i juni.

- Det er flere ting som tyder på at det ikke kommer et kutt da. En rekke tall internasjonalt viser at vi har sett den verste delen av fallet. Norges Bank ga heller ikke noe klar indikasjon på at de skulle sette ned renten i juni, det var mer sannsynlighetsovervekt for august, sier han.

Grunn til fall
Han tror derfor at Norges Bank kommer til å avvente et rentekutt til over sommeren.

- Vi tror det er grunn til ytterligere nedgang. Vi har effekten av konkursene i bedriftene stiger, samtidig som at store banktap viser at finansmarkedene sånn sett ikke er reparterte. Det birdar til at forventningene til utsiktene fremover ikke vil fortone seg som veldig gode.

DnB Nor tror på en rentebunn på 0,75 prosent, mot Norges Bank prognose på 1,0 prosent. Dagens styringsrente er på 1,50 prosent.

Personvernpolicy