Den verste nedgangen kan være bak oss

Torbjørn Eika i SSB ser lys i enden av tunellen. (foto: Scanpix)
Torbjørn Eika i SSB ser lys i enden av tunellen. (foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDen kraftigste nedgangen i norsk økonomi kan være lagt bak oss, men vi går inn i en langvarig lavkonjunktur, tror økonomene i Statistisk sentralbyrå (SSB). </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har vært en kraftig aktivitetsnedgang i norsk økonomi det siste halve året. SSB oppsummerer at brutto nasjonalprodukt (BNP) for Fastlands-Norge falt med hele 1,7 prosent fra tredje kvartal i fjor til og med første kvartal i år. I andre halvår ventes aktiviteten å øke litt, slik at gjennomsnittlig BNP for Fastlands-Norge for hele året nå anslås å bli redusert med 1,4 prosent i forhold til i fjor.

Størst fall har det vært for tradisjonelle eksportnæringer som har blitt hardt rammet av den internasjonale nedgangen. Innenfor industrielle råvarer har produksjonen siden i fjor sommer falt rundt 30 prosent. Det bidrar ifølge SSB til at bruttoproduktet i industrien har gått ned med 7 prosent i løpet av de siste tre kvartalene.

Samtidig har vareeksporten det siste halve året falt 11 prosent. Det er det sterkeste fallet eksportbransjen har opplevd siden 1975.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Snur i 2011
SSB ser likevel tegn til lys i tunnelen, og skriver i sin konjunkturrapport som ble lagt fram torsdag, at «nedgangen både hjemme og ute ventes å avta i styrke» ettersom diverse krisepakker begynner å virke.

Selv om nedgangen blir mindre i perioden som kommer, vil økonomien fortsette å falle helt til konjunkturbunnen nås i 2011. Norge vil gå inn i en periode på flere år med lavkonjunktur selv om veksten tar seg langsomt opp, anslår prognosemakerne i SSB.

Den økonomiske krisen påvirker også arbeidsmarkedet, og ledigheten forventes å stige et par år til. I begynnelsen av 2011 tror SSB at 130.000 personer er uten arbeid, det tilsvarer en ledighet på knapt 5 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Todeling
Økningen i arbeidsledigheten har i sin helhet kommet i mannsdominerte næringer som eksportindustri og bygge- og anleggsbransjen. Samtidig har regjeringens ekspansive finanspolitikk stimulert sysselsettingen i kvinnedominerte næringer som helse, omsorg og undervisning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Våre prognoser tyder på at denne todelte utviklingen i økonomien fortsetter, sier forsker Torbjørn Eika i SSB.

Byrået anslår at antallet ansatte i industrien vil bli redusert med rundt 40.000 i perioden 2008 til 2011. I samme periode vil sysselsettingen i offentlig sektor vokse med 50.000 personer.

Renta opp
SSB tror at pengemarkedsrenta vil komme ned i 2,0 prosent i løpet av høsten. Renta vil holde seg lav, men fra neste sommer vil rentene gradvis settes opp igjen.

Gjennomsnittlig pengemarkedsrente i 2011 anslås til å være steget til 3,7 prosent og videre til 4,9 prosent i 2012.

Store rentekutt og at det har blitt enklere å få lån, har ført til at boligprisene har økt hittil i år. SSB tror at boligprisene igjen vil falle litt til høsten, slik at prisene i gjennomsnitt vil falle vel 2 prosent fra 2008 til 2009. I de tre neste årene er prognosene at boligprisene igjen stiger i et moderat tempo. (©NTB)