Derfor skal børsen opp

<p>Siden 1983 har Oslo Børs krakket fem ganger. Alle gangene er nedturen etterfulgt av en enda større opptur, viser denne grafen. <span>Foto: Holdberg Fondene</span></p>
Siden 1983 har Oslo Børs krakket fem ganger. Alle gangene er nedturen etterfulgt av en enda større opptur, viser denne grafen. Foto: Holdberg Fondene

<pHer er grafen som viser at børsen skal høyt, høyt over dagens nivåer. Vel å merke dersom historien gjentar seg. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo Børs har steget 25 prosent så langt i år, og 50 prosent siden bunnen i slutten av november i fjor.

Den bratte oppgangen gjør at mange nærmest tar for gitt at det snart kommer et nytt kraftig tilbakefall: Varsler korreksjon på Børsen

Men selv om oppgangen på børsen er drøy, er det historisk sett ingenting som taler for at etternølerne har gått glipp av festen.

- En oppgang på 25 prosent så langt i år er ganske moderat. Man kan også slå fast at en oppgang på 50 prosent fra bunnen like etter en kraftig nedgang er mer regelen enn unntaket, sier porteføljeforvalter Hogne Tyssøy i Holberg Fondene.

Kraftig ned = kraftig opp
Grafen øverst viser hvordan Oslo Børs siden 1983 har hentet seg inn og nådd nye rekorder etter hvert eneste børskrakk.

Sist børsen falt kraftig - minus 53 prosent fra 2001 til 2003 - fulgte den opp med en oppgang på 350 prosent de neste fem årene.

Og de fem påfølgende årene etter krakket på 53 prosent fra 1990-92 steg børsen 375 prosent.

Noe av det spesielle med det siste børskrakket er at det skjedde på meget kort tid. Siden Oslo Børs nådde all time high for ett år siden, falt den godt over 60 prosent til sitt absolutte lavmål i november.

Kort nedgangsperiode?
-Nedturen i forkant av den siste oppgangen er noe av det bratteste og tøffeste vi har vært gjennom i moderne tid. Med det så kom verdiene av aksjene ned på historisk lave nivåer målt mot inntektene til selskapene, sier Tyssøy.

Blant annet derfor er det ikke utenkelig at man allerede er inne i neste vekstperiode - selv om det kan bli humpete fremover.

Les også:
Selg nå
Børsadvarsel fra «Supermann»

- Hvis historien forteller oss noe, er det at en oppgang ikke er linjær. Det går i rykk og napp. Men det er veldig mye som stemmer nå på mellomlang sikt, ett til to år, mener Tyssøy.

Han ønsker ikke å spå om det skal komme en ny betydelig nedtur på børsen før oppgangen fortsetter. Det har ingen hensikt, mener han.

- Her vil den enkeltes gjetning være like god som vår. Det viktigste er å gjøre seg opp en langsiktig holdning på om man skal sitte med aksjer eller ikke. Denne nedturen har i alle fall åpnet muligheten for å komme inn i aksjemarkedet med rabatt, påpeker Tyssøy.

Mer usikkert på sikt
Mens privatpersoner vanligvis rådes til å ha perspektiv på minimum fem år for investeringer i aksjemarkedet, er det nå nesten omvendt, skal en tro Holberg Fondenes porteføljeforvalter.

- Om verdenøkonomien og verdens børser evner å stå på egne bein mer langsiktig får vi ikke svar på før om flere år. I det nærmeste året skal vi drives av effekten av lave renter, kraftige tiltakspakker og gjeninnhenting av etterspørselen i økonomiene, sier han.

Personvernpolicy