Ned i lønn? Javel!

Mange arbeidstagere er villige til å strekke seg langt for å beholde jobben.
Mange arbeidstagere er villige til å strekke seg langt for å beholde jobben.

<pOslo-folk er mest villige til å gå ned i lønn eller jobbe mer for samme lønn for å unnslippe ledighetskøen. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På det høyeste kan 125.000 personer stå uten jobb neste år, spår NAV. Allerede mot slutten av året vil ledigheten være oppe i 105.000.

Les:
Spår 125.000 ledige i 2010
- 105.000 arbeidsledige før nyttår

Frykten for å miste jobben er stor, og mange synes rett og slett det er flaut å bli nedbemannet, viser en ny undersøkelse som Proffice la frem denne uken.

Les mer her: Skammer seg over å miste jobben
Derfor har krisen skapt bedre sjefer

Hvis det må til...
Ledighetsfrykten fører til at mange vil ofre både deler av lønnen og andre goder for å slippe å havne i ledighetskøen, viser en undersøkelse som analysebyrået Infact utførte for Xtra personell i midten av mars.

Arbeidstakere i Oslo er mest villige til å gå ned i lønn for å beholde jobben: Hele 28,1 prosent svarer et klart «ja» på dette spørsmålet.

Det er også her at folk er mest innstilt på å jobbe mer for samme lønn (34,6 prosent).

Hovedstadsområdet har mange ulike jobber å by på, og mange flytter inn for å skaffe seg jobber de er spesielt utdannet og motiverte for. Samtidig er nok konkurransen blant arbeidstakere større i Oslo, slik at man i krisetider gjerne yter litt ekstra, sier administrerende direktør Kristian Fæste i Xtra personell i en kommentar.

På Vestlandet er viljen til å gå ned i lønn lavest (17,9 prosent). For landet som helhet er prosenttallet 21,4 prosent.

Mest villige i privat sektor
På landsbasis er det i privat sektor at flest vil jobbe mer for samme lønn. Blant de offentlige helseansatte er det bare 7,3 prosent som sier klart «ja» til å gå ned i lønn om det er nødvendig for å beholde jobben, mens nesten en tredjedel av de ansatte i private helseforetak er positive til dette.

Men innen IT/teknologi og konsulentvirksomhet er det nærmere halvparten av de ansatte (44,6 prosent) som heller går ned i lønn enn å miste jobben.

Det er ikke bare høytlønte som er villige til å ofre noe for å slippe ledighetstrygd:

25,9 prosent som lever i en husstand med inntekt mellom 250.000 og 500.000 kroner sier at de vil kunne akseptere å jobbe mer for samme lønn.

Viktig å ha en jobb
- Dette bekrefter hvor essensielt det oppleves å ha en jobb å gå til - uansett. Jobb er viktig for manges selvfølelse, fordi man opplever å være en tellende del av samfunnet. Dette gjelder selv om man jobber deltid eller ikke alltid er i jobb, sier Fæste.

1157 respondenter deltok i den landsrepresentative undersøkelsen til Xtra personell.

Personvernpolicy