Amnesty: Finanskrisen forverrer fattigdom

Ruinene av et hjem som ble totalt ødelagt av syklonen Nargis i Burma/Myanmar. Foto: UNHCR/Amnesty.org
Ruinene av et hjem som ble totalt ødelagt av syklonen Nargis i Burma/Myanmar. Foto: UNHCR/Amnesty.org
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pOver 200 millioner mennesker har det siste året blitt drevet ut i dyp elendighet, og finanskrisen har skylden, mener Amnesty i en rapport.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 2 milliarder mennesker lever i dag i dyp fattigdom, opplyser Amnesty Norges leder John Peder Egenæs til Stavanger Aftenblad.

Han viser til den nye årlige rapporten om situasjonen for menneskerettigheter i året som gikk, der det kommer fram at flere titalls millioner har mistet jobbene sine. Fattigdommen er blitt forverret, og dette er en global tidsinnstilt bombe, mener Amnesty.

– Dette er en livsfarlig ferd som kan destabilisere verden, sier Egenæs.

Han aner konturene av en stor menneskerettighetskrise dersom ikke verdens rike land nå foretar seg noe. Han legger mye av skylden på G20-landene som han mener har brukt milliarder av kroner på å redde seg ut av sin egen finanskrise, mens de har overlatt de fattige landene mer eller mindre til seg selv.

Egenæs sier de fattige er blitt møtt av enda strengere grenser og restriksjoner etter at finanskrisen slo til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ser også tegn til økende politisk uro i flere land fordi folk har tapt framtidsmulighetene. De protesterer og dermed stiger også faren for undertrykkelse og sensur fra myndighetenes side, sier han.

Han sier det er behov for en ny debatt om menneskerettigheter.

– Fattigdom er like uakseptabelt som andre typer mishandling og overgrep. Det er på tide at verdens rike ledere tar dette inn over seg, sier Egenæs.

Årsrapporten gir en status over menneskerettighetssituasjonen i 157 land og peker på blant annet disse hendelsene i 2008:

  • Marginaliserte grupper og urfolk ble nektet retten til et verdig liv, tross økonomisk vekst, i land som Brasil, Mexico og India.
  • Hundretusener av mennesker som bor i slum og på landsbygda ble med tvang rykket opp med roten under påskudd av økonomisk utvikling.
  • Ekstremt høye matvarepriser førte til mer sult og sykdommer, og i Burma, Nord-Korea og Zimbabwe brukte styresmaktene mat som politisk våpen.
  • Diskriminering og vold mot kvinner vedvarte.
  • Som svar på økte flyktningestrømmer, tok mottaks- og transittland i bruk enda strengere tiltak for å holde folk ute – her var EU toneangivende sammen med land som Mauritania, Marokko og Libya.