- Fortsatt fornuftig å binde renten

- Over tid må man regne med en flytende boliglånsrente på seks prosent, sier makroøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen.
- Over tid må man regne med en flytende boliglånsrente på seks prosent, sier makroøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pFolk har bommet litt på timingen før, sier makroøkonom. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Antall husholdinger som binder boliglånsrentene stiger kraftig, viser nye tall.

- Dette er jo bra for nå bruker husholdningene muligheten til å gå inn i fastrente mens rentenivået er lavt, sier makroøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities til DN.no.

Han har tidligere sett en tendens til at folk har bommet litt på timingen, og bundet renten mens den har vært høy.

På det laveste nivået i vår lå fastrenten langt ned på fire-tallet, mens nå kan du binde den for fem år på 4,60 prosent.

Les : Her får du beste rente akkurat nå

- Det har blitt litt mindre attraktivt å binde renten nå. Likevel er det antakeligvis et fornuftig rentenivå å gå inn på. Det er ikke dermed sagt at man tjener på det.

Over tid må man regne med en boliglånsrente på seks prosent, påpeker Wilhelmsen. Det tilsvarer omtrent trendveksten i nominell verdiskapning i norsk økonomi.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les: Boom for rentebinding

- Slik verden ser ut nå er det en viss sannsynlighet for at den gjennomsnittlige flytende renten vil være lav i et par år, sier Wilhelmsen, som også tror fastrenten kommer til å ligge i ro en stund.

- Den svake økonomiske utviklingen, fallende inflasjon og lavt aktivitetsnivå i Norge og internasjonalt vil tale for lave renter med lengre løpetid, sier han.

Swap-rentene, rentene som ligger til grunn for fastrentene har steget litt i det siste, samtidig som pengemarkedsrentene som ligger til grunn for flytende rente har falt.

- Vi tror beste flytende boliglånsrente kan komme så vidt ned på 2-tallet, og ligge der et halvt års tid, kanskje lenger. Deretter ser vi for oss at rentene i Norge vil stige i siste halvår 2010, og at vi får en videre økning i 2011. Slik at vi kommer opp på en normalrente mot slutten av 2011 eller i 2012, sier Wilhelmsen.