Går forbi Exxon Mobile

<span style="color: #515050; font-family: Arial; line-height: 16px" class="Apple-style-span">Zhou Jiping er toppsjef i PetroChina. <span style="border-style: initial; border-color: initial; outline-width: 0px; outline-style: initial; outline-color: initial; font-size: 100%; vertical-align: baseline; background-image: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; -webkit-background-clip: initial; -webkit-background-origin: initial; background-color: transparent; color: #797979; border-width: 0px; padding: 0px; margin: 0px">Foto: Vincent Yu, AP/Scanpix</span></span>
Zhou Jiping er toppsjef i PetroChina. Foto: Vincent Yu, AP/Scanpix

<pVerdens største børsnoterte selskap er ikke lenger ExxonMobil.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kinesiske oljeselskapet PetroChina har tatt over som verdens mest verdifulle selskap, skriver Bloomberg.

PetroChina er det børsnoterte datterselskapet av den kinesiske statsgiganten China National Petroleum Corporation (CNPC).

Mens oljeprisen har stupt og finanskrisen har sendt aksjekursene nedover, har derimot det statskontrollerte oljeselskapet PetroChina opplevd 30 prosent oppgang i aksjekursen siste år.

Fredag ble ExxonMobil notert til 335,9 milliarder dollar, mens PetroChina som er notert i Shanghai var verdt 336,4 milliarder kroner eller rundt 2110 milliarder kroner. Til sammenligning er StatoilHydros markedsverdi på Oslo Børs rundt 419 milliarder kroner.

Mens ExxonMobil og PetroChina kniver om å være størst blant de børsnoterte oljeselskapene, er det et helt annet selskap som regnes som verdens største målt i verdi. Det er Saudi-Arabias statskontrollerte oljeselskap Saudi Aramco som topper både med verdens største oljeproduksjon og de største oljereservene.