- Kan gjøre gode kjøp

foto: Scanpix
foto: Scanpix

<pBunnrenter gjør det fristende å lånefinansiere fondsparing. Men hvor lurt er det? </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se også

Aksjefond
Les mer om aksjefond på ABC Penger.


Hva vokser et sparebeløp til?
Med denne kalkulatoren kan du regne ut hvor mye et fast sparebeløp vokser til, og/eller se hva et startbeløp vokser til.

Gearingkalkulator
Kalkulatoren viser hvilken effekt låneopptak har på avkastningen på egenkapitalen din

Sist gang rentene var lave, tok mange opp lån for å investere i fond. Mange tjente gode penger på det, men mange gikk også på en smell.

Realrenten på bankinnskudd vil være tilnærmet null i en tid fremover. Er tiden inne for å geare sparingen?

- Jo, da. Aksjefondsandelene er vesentlig billigere i dag enn for ett år siden. Men de er 30-40 prosent dyrere enn for et halvt år siden. De store svingningene på kort tid viser hvor risikabelt det er for en vanlig kunde å forsøke å «time» aksjemarkedet, sier assisterende direktør i Sparebankforeningen og privatøkonomiekspert Rolf Mæhle til DN.no.

Høye risikopremier
Thomas M. Jacobsen mener tiden er inne for å satse på aksjer fremfor å nedbetale på boliglånet.

Jeg forventer at aksjefond skal gi bedre avkastning enn bankrente, og tror børsen skal betraktelig opp fra dagens nivå, sier Jacobsen.

Les hele saken: - Jeg vet det er høy risiko

En grunnregel ved lånefinansierte investeringer og plasseringer er at forventet avkastning, etter kostnader, må overstige lånerenten.

For øyeblikket er rentene unormalt lave og risikopremiene høye. Jo høyere risikopremie, jo høyere forventet fremtidig avkastning.

- Unormal situasjon
- Legger vi dagens situasjon til grunn, fremstår lånefinansierte investeringer og plasseringer i for eksempel aksjer som attraktive, sier Mæhle.

Men: Dagens situasjon er unormal. Vi må forvente at rentene stiger og at risikopremien faller ned mot et mer normalt nivå. Dermed er vi tilbake til de helt grunnleggende vurderingene; hvilken risikoevne og -vilje har småspareren eller investoren? tilføyer Mæhle.

Bør vurdere spareavtale
Mæhle mener at en person med lav eller ingen gjeld, en relativt sikker jobb - for eksempel offentlig ansatt - og en lang tidshorisont på pengeplasseringen absolutt bør vurdere å opprette en spareavtale i et eller flere aksjefond.

- Jo lengre tidshorisont, jo større sannsynlighet for å innkassere den nevnte risikopremien, jo lavere negativt effekt får kjøpshonoraret i aksjefond og jo større positiv effekt får skattefordelene knyttet til aksjeplasseringer, sier Mæhle.

I tillegg reduseres risikoen knyttet til svingninger i valutakursen i internasjonale fond over tid.

- Bør være forsiktig
Mæhle poengterer at en person med relativt høy gjeld bør være mer forsiktig, og heller prioritere gjeldsreduksjon. Det eneste unntaket måtte være om gjelden var høy i forhold til boligverdi, men relativt lav i forhold til inntekten.

- Dersom inntekten er sikker, tidshorisonten lang og vedkommende kan slå i bordet med en god tjenestepensjonsordning, kan likevel aksjemarkedet være interessant, sier Mæhle.

- For noen vil griskheten overta
- For noen vil griskheten overta, slik er det alltid, men jeg tror de fleste har lært etter den siste nedturen, sier direktør for formuesforvaltning Asbjørn Vagle i Skagenfondene.

Han poengterer at man ikke skal la seg friste av aksjemarkedet bare fordi rentene er lave.

Les også: Månedens beste fond
Han kan saktens glise

- Det er de riktige pengene som skal inn der - ikke penger som en kunne trengt til vaskemaskin. Men har man gjort seg denne analysen, er det klart man kan gjøre gode kjøp nå. Og når man ser seg tilbake om to år tror jeg man ser at dette har vært et godt kjøpetidspunkt, sier Vagle.

Men man skal ikke se for seg kortsiktige kupp, sier Vagle, som anbefaler en horisont på minimum fem år i aksjefond.

Personvernpolicy