Førstegangskjøperne er tilbake

Førstegangskjøperne er tilbake
Førstegangskjøperne er tilbake

<pRekordlavt rentenivå og lettere tilgang til boligmarkedet har dempet frykten blant førstegangskjøperne. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rentefrykten ifjor høst resulterte i en tilbakegang i etterspørsel på førstehjemslån. Finanskrisen skapte usikkerhet og avisene antydet både 10 og 11 prosent rente, sier konserndirektør for Personmarked i DnB Nor, Jarle Mortensen.

Nå har renten falt kraftig og frykten er dempet:

- Vi er omtrent tilbake på samme nivå som ifjor, sier Mortensen, samtidig som han understreker at det er normalt med relativt store sesongmessige svingninger.

Boligprisutviklingen
- Førstegangskjøperne er nå for alvor tilbake i markedet, og det blir spennende å se om vi i mai kommer tilbake på samme nivå som ifjor, sier han.

Jarle Mortensen mener dette har tett sammenheng med boligprisutviklingen.

- Fra toppen sommeren 2007 falt boligprisene 15 prosent, men om lag halvparten av dette fallet er tatt igjen per første kvartal 2009, avslutter DnB Nor-direktøren.

Les også:
Kraftig hopp i boligprisene
Sjekk boligprisene der du bor
Obos-boliger opp 12 %

- Mer attraktivt å kjøpe
Leder Christian Dreyer i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) er ikke overrasket:

- Vi sitter med det samme inntrykket, at førstegangskjøperne har hoppet ned fra gjerdet. De er en av de grupperingene som myndighetenes redningspakke har rettet seg mot: Større bevilgninger til startlån fører til at flere kommer inn i markedet. Et svært lavt rentenivå gjør det også mer attraktivt å kjøpe bolig. Flere er fristet til å kjøpe sin egen bolig fremfor å leie, og det er veldig viktig for boligmarkedet, sier Dreyer.

- Hvorfor er førstegangskjøperne så viktige?

- Førstegangskjøperne er katalysatoren for dynamikk i boligmarkedet. Hvis ingen kjøper ettroms- og toromsleiligheter, stopper markedet opp. Når disse går unna, er det også marked for større leiligheter. Det blir en slags kjedereaksjon, sier Christian Dreyer.

Tror på stabilt marked
Renten er nå så lav at Dreyer ikke tror på en videre renteeffekt i boligmarkedet.

- Men lav rente, nesten ikke nybygging og sterk kjøpekraft blant de 95-96 prosentene som fortsatt har jobb, er faktorer som trekker i retning av et stabilt boligmarked fremover. Et sunt marked prismessig, slik jeg ser det. Usikkerhetsfaktoren er arbeidsledigheten i Norge, sier Dreyer.

Ikke alle er optimistiske når det gjelder boligmarkedet. NHH-professor Ola Grytten mener norske boligeiere har lånt seg til en formidabel boligprisboble.

Les mer her:
- En boligprisboble på 25 prosent

Personvernpolicy