Britiske etterlatte klager:

Omkamp om dykker-nekt

Familiene etter tre avdøde britiske dykkere aksepterer ikke Dykkernemndas avslag. Nå har de fått hjelp fra en norsk advokat og ber om en ny vurdering av saken. Arkivfoto: Scanpix
Familiene etter tre avdøde britiske dykkere aksepterer ikke Dykkernemndas avslag. Nå har de fått hjelp fra en norsk advokat og ber om en ny vurdering av saken. Arkivfoto: Scanpix

<pFamiliene etter tre avdøde britiske pionerdykkere aksepterer ikke at Dykkernemnda nekter dem kompensasjon. Nå har de engasjert advokat.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pionerdykkerne:

I pionerperioden er det registrert 17 døde i norsk sektor av Nordsjøen, de fleste av dem utenlandske.

ABC Nyheter har tidligere fortalt om den andre og tredje som ble drept på norsk sokkel.

Se tidligere saker:

- Norge diskriminerer

13 sekunder med sin far

- Kunne ikke bevilge en milliard ekstra

I fjor høst avslo statens Dykkernemnd for pionerdykkerne i Nordsjøen søknader om kompensasjon fra tre britiske familier som mistet sin far på 70- og 80-tallet. Nå har de engasjert advokat for å få nemnda til å revurdere saken.

- Jeg mener våre argumenter er gode og synes at det skal mye til å avvise dette, sier familienes advokat Carl Gunnar Sandvold til ABC Nyheter.

- En nemnd har anledning til å omgjøre egne vedtak, og dette er første skritt som kan ende med et søksmål, sier Sandvold som også opplyser at Sivilombudsmannen vurderer saken.

«Det vil politisk sett ikke være noe grunnlag for kritikk mot nemnda dersom de 3 søknadene innvilges», skriver Sandvold i anmodningen om nytt vedtak.

Avslaget ble i sin tid begrunnet med at de tre avdøde dykkernes tilknytning til norsk folketrygd var for svak.

Men det som særlig forbauser er at disse familiene fikk avslag selv om en norsk etterlatt et par år tidligere ble godkjent, og dermed fikk utbetalt mer enn en million kroner etter sin avdøde britiske pionerdykker-pappa.

Overlege Kari Todnem som sitter i Nemnda har tidligere bekreftet overfor ABC Nyheter at de tre britiske familienes saker er identiske med den ene norske når det gjelder tilknytning til norsk Folketrygd.

Advokat Sandvold understreker at alle pionerdykkerne - enten de har vært norske eller utlendinger - «har vært like viktige i pionérdykkertiden for at vi i dag kan høste av oljeformuen».

Han mener at utelukkelsen av britene på det grunnlaget som Nemnda har brukt er «direkte støtende».

ABC Nyheter har prøvd å få en bekreftelse fra Dykkernemnda på at klagen er mottatt og en avklaring på når behandlingen vil finne sted. Det har ikke vært enkelt.

- Jeg kan ikke uttale meg. Snakk med Stein Husby så får du alt du trenger, sier sjømannspresten Petter Skants som sitter i Nemnda.

Men Dykkernemndas leder, sorenskriver Stein Husby, vil ikke si noe, selv om han skal uttale seg til media på Nemndas vegne:

- Jeg kan ikke bekrefte noe som helst. Jeg er ikke interessert i å drive på den måten der, sier han til ABC Nyheter før han legger på røret.

Husby har tidligere argumentert med at det ville bli for dyrt om også disse britiske søknadene ble innvilget.

Tidligere har det blitt kjent at Dykkernemnda, som nå arbeider på tredje overtidsåret, skal ha sitt siste møte i slutten av august. Om klagen vil bli behandlet på et ekstraordinært møte før den tid, er derimot usikkert.

- Det får Nemnda avgjøre, men det hadde ikke vært ueffent om de tar et ekstraordinært møte for å behandle disse tre sakene, mener advokat Sandvold.

Personvernpolicy