Umulig for mange å få full pensjon

foto: Scanpix
foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pVerken prester, politifolk, lærere og sykepleiere vil rekke å opptjene full pensjon hvis et av regjeringens forslag om pensjonsordning blir vedtatt. Det viser tall fra Unio</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag starter sluttspurten for oppgjøret i offentlig sektor, og samme dag slår arbeidsgiverorganisasjonen Unio i bordet en undersøkelse som viser at hundretusenvis av offentlige ansatte ikke kommer til å rekke å opptjene full pensjon før de må gå av, skriver Dagsavisen.

En av modellene til Arbeids- og inkluderingsdepartementet for beregning av pensjon inneholder et krav om 38 års yrkesaktivitet for å kunne oppnå full pensjonsordning. I dag oppnår man i offentlig sektor full opptjening etter 30 år.

– Folk vil ikke nå opp til en anstendig pensjon fordi de ikke vil rekke det innenfor en normal yrkeskarriere, sier Unio-leder Anders Folkestad.

En prest er i gjennomsnitt ferdigutdannet når han er 35 år, og må dermed stå i jobben til han er 73 for å få full pensjon. For en lærer er de samme tallene henholdsvis 29 og 67 år – men bare litt mer enn én av ti lærere klarer å jobbe til de er 67 år. En sykepleier er gjennomsnittlig ferdig med utdannelsen som 28-åring og kan dermed pensjoneres som 66-åring, men også for sykepleiere er det uvanlig å «holde ut» så lenge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politifolk er gjennomsnittlig ferdig utdannet når de er 25 år, og slipper dermed unna med å være 63 år for å få full pensjon. Men i dag har politifolk mulighet til å pensjonere seg når de er 60.

– Tallene viser hvor stramt dette kan bli, sier Folkestad. I tillegg er sju av ti ansatte i offentlig sektor kvinner.

Tallene er hentet fra en rapport som Norsk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning har gjort for Unio. (©NTB)