Meny

Bedre jobbtall enn fryktet fra USA

RØDE TALL: Tross dystre tall, ser det lysere ut, mener Ben Bernanke. Foto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

539.000 jobber gikk tapt i USA i april. Arbeidsledigheten er på sitt høyeste siden 1983, men tallene fra forrige måned er likevel bedre enn fryktet.

Arbeidsledigheten skjøt i været fra 8,5 prosent til 8,9 prosent i april, noe som er det høyeste nivået siden september 1983. Det viser en oversikt fra det amerikanske arbeidsdepartementet som ble offentliggjort fredag.

Siden den amerikanske økonomien gikk inn i resesjon for halvannet år siden, er 5,7 millioner amerikanere blitt arbeidsledige.

Bremser opp

Det er ventet at arbeidsledigheten vil fortsette å stige inn i neste år, men fallet i sysselsettingen ser nå ut til å være i ferd med å bremse opp.

Markedet hadde på forhånd ventet at jobbtapene i april skulle være atskillig høyere. De fleste eksperter på Wall Street trodde det ville gå tapt mellom 590.000 og 600.000 jobber.

Et hopp i antall ansettelser i offentlig sektor bidro til at tallene ble mindre stygge enn fryktet.

Jobbtapet på 539.000 i april er det laveste siden oktober, og dette bidrar til å styrke håpet om at resesjonen er i ferd med å slakke jerngrepet på USA.

– Oppmuntrende

– Det er oppmuntrende at dette tallet er lavere enn det har vært i de foregående seks månedene, men det er likevel et alvorlig tall, sier president Barack Obama ifølge nyhetsbyrået AFP.

Obama understreker imidlertid at det er ting som tyder på at den amerikanske økonomien kan ha begynt å bevege seg ut av uføret.

Selv om USA har en lang vei å gå før amerikanerne kan legge resesjonen bak seg, virker det som hjulene i det økonomiske maskineriet langsomt har begynt å gå rundt igjen, fremholdt presidenten.

– Støtter hverandre

– Jeg tror det kommer til å ta to–tre år før økonomien er på beina igjen, men den kommer nok aldri opp på det nivået den var, sier jobbsøkeren Fumiko Funatsubo (43) på Manhattan til NTB.

43-åringen, som opprinnelig er fra Yokohama i Japan, mistet jobben som grafisk designer i et legemiddelreklamebyrå for tre og en halv måned siden. Nå leter hun nå etter en ny jobb som grafisk designer eller AD, men innser at det kan ta tid før den dukker opp:

– Det kommer nok til å ta flere måneder før jeg får meg en ny jobb igjen. Jeg har satt meg selv en frist til utgangen av året, sier Fumiko, som har mange venner som er i samme situasjon.

– Vi forsøker å støtte hverandre, sier hun.

– Vil vokse

Sentralbanksjef Ben Bernanke sa tidligere denne uka at USAs økonomi trolig vil begynne å vokse igjen innen utgangen av året.

Samtidig viser det seg at jobbtallene for februar og mars var enda rødere enn tidligere anslått. I rapporten som kom ut fredag, oppjusterte arbeidsdepartementet tallet for februar med over 30.000 til 681.000 jobber, og for mars fra 663.000 til 699.000 jobber.

På den positive siden pekes det på at flere arbeidsløse amerikanere nå anstrenger seg for å komme i jobb igjen.

– Vi har sett en økning på 50 prosent det siste året i antall personer som kommer til oss, sier pressetalskvinne Laura Postiglione for Small Business Services (SBS) i New York til NTB.

Finner jobber

SBS har åtte arbeidskontorer rundt om i New York.

– Vi samarbeider med hundrevis av bedrifter for å finne tusenvis av jobbmuligheter for arbeidsløse newyorkere, sier Postiglione, som tror de nye jobbtallene reflekter en økonomi som er på vei oppover.

SBS analyserer trendene i jobbmarkedet for å finne ut hvor det er størst potensial for nye jobber.

– Vi har kommet til at det er jobbmuligheter blant annet innen transportnæringen, helsesektoren og detaljhandelen, sier Postiglione. (©NTB)

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus