Meny

Endret forsvar av Moland

Forsvarsministerens kommunikasjonsdirektør Kåre Helland-Olsen har endret det offisielle forsvaret av Hjemmefrontmuseets leder Arnfinn Moland. Arkivfoto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarstoppene vil ikke la seg intervjue, men forklarer per e-post at de har full tillit til Arnfinn Moland. Underveis har Forsvaret endret sin uttalelse fra «ikke klanderverdig» til «ikke økonomisk mislighold».

Dette er saken

Lederen av Norges Hjemmefrontmuseum, Arnfinn Moland, brukte fra 2004 til 2006 konti utenfor statsregnskapet for å behandle bl.a. billettinntekter og arv til museet.

Pengene er dermed blitt holdt utenfor både Forsvarets og skattemyndighetenes kontroll.

Selv hevder Moland at intet hefter ved ham og at praksisen var godkjent. 

Hverken Forsvaret, departementet eller Moland kan ikke legge fram dokumentasjon som bekrefter dette.

Derimot avviser interne dokumenter Molands forklaring og omtaler praksisen som «økonomisk mislighet».

Dette har ikke fått noen konsekvenser for Moland.

Etter at ABC Nyheter avslørte saken har Moland truet med å gå til rettsak med et krav om erstatning for tort og svie.

Hverken Moland eller Forsvaret har villet stille til intervju om saken.

Forsvaret sier først at det «ikke er funnet noe klanderverdig», men endrer det siden til at det «ikke er funnet økonomisk mislighold».

De konkluderer med at de har full tillit til Moland, men har ennå ikke kunnet forelegge dokumentasjon for noen gjennomgang eller tillatelse.

Les alle sakene her:    

- Drev «geriljakrig» mot sjefen 

Mandag morgen kunne ABC Nyheter avsløre at lederen for Norges Hjemmefrontmuseum, Arnfinn Moland, har disponert offentlige midler på siden av Forsvarets offisielle regnskaper.

Siden mandag har ABC Nyheter også bedt om intervju med noen ansvarlige i Forsvarsstaben og/eller Forsvarsdepartementet. Det har ennå ikke gått i orden.

Stiller ikke til intervju

I stedet for et intervju om sakens ulike tema har to informasjonsmedarbeidere ved Forsvarsdepartementet sendt sitater pr epost.

Tirsdag ettermiddag sender forsvarssjefens talsmann Jan Ketil Steine fire linjer fra personaldirektøren i Forsvaret, Tom Simonsen:

«Denne saken ble gjennomgått i sin fulle bredde i 2006. Samtlige bilag ble kontrollert opp mot den enkelte banktransaksjon og vurdert opp mot gjeldende lover, avtaleverk, bestemmelser og retningslinjer. Det ble, for Arnfinn Moland sin del, ikke funnet noe klanderverdig. Lederen for Norges Hjemmefrontmuseum, Arnfinn Moland, har Forsvarets fulle tillit.»

Samme dag ber ABC Nyheter nok en gang om et intervju for å kunne stille oppfølgende spørsmål, sjekke påstander samt vurdere eventuell dokumentasjon.

Steine lover da å komme tilbake onsdag.

Endrer uttalelsen

Men etter purring både onsdag og torsdag overlates saken til Forsvarsdepartementets kommunikasjonsdirektør, Kåre Helland-Olsen.

Han sender følgende e-post torsdag ettermiddag. 48 timer etter første tilsendte sitat har det skjedd en endring av nest siste setning:

«Denne saken ble gjennomgått i sin fulle bredde i 2006. Samtlige bilag ble kontrollert opp mot den enkelte banktransaksjon og vurdert opp mot gjeldende lover, avtaleverk, bestemmelser og retningslinjer. Det ble ikke funnet økonomisk mislighold. Lederen for Norges Hjemmefrontmuseum, Arnfinn Moland, har Forsvarets fulle tillit.»

Ingen dokumentasjon på godkjennelse

I forhold til spørsmålet om hvem i FD som skal ha klarert opprettelsen av kontoer utenfor statsregnskapet, slik Moland hevder, står ABC Nyheter fortsatt igjen med svaret fra forsvarssjefens talsmann fra mandag morgen:

- Vi har undersøkt saken og har ikke funnet dokumentasjon på at Forsvarsdepartementet har godkjent opprettelsen av de omtalte kontoene, sier Jan Ketil Steine.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus