Meny

Spår klasseskille blant lånekundene

Noen må betale høyere renten for lånet (foto: Scanpix).  

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I hvert fall to grupper låntagere må forberede seg på å bukke dypere for banksjefen neste gang de trenger penger.

Se også

Boliglånskalkulator
Viser de beste og de største lånegiverne innenfor 60 % og 80 % av markedsverdi, på forskjellige lånebeløp.

 

Billånskalkulator
Billånslisten her består av «ekte» billån. Det vil si lån med pant i bilen. Det forutsettes at lånet skal ligge innenfor 65 % av bilens verdi.

 

Forbrukslånskalkulator
Forbrukslån er lån som gis uten noen form for tilleggssikkerhet. Det er derfor renten også er de høyeste blant vanlige lån. Vi har sett på lånegiverne som satser spesielt på usikrede lån.

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Nor uttalte til DN.no forrige uke at norske bankkunder neppe vil få full glede av videre rentekutt i Norges Bank.

Ifølge Aamdal vil bankene vegre seg for å sette renten på utlån videre ned når innskuddsrenten nærmer seg null.

Sjefen i Danske Bank gikk denne uken ut med en lignende melding til sine kunder: Kundene må innse at lånerentene har vært altfor lave, og nå blir det dyrere å låne penger.

Men dette er et godt stykke på vei uttrykk for bankenes egne drømmer, mer enn realiteter, innvender den nå pensjonerte, men fortsatt aktive, bankanalytikeren Tom R. Svendsen.

- Bankene har et ønske om å øke utlånsmarginene sine nær sagt uansett hva Gjedrem gjør. De hevder nesten alltid at marginene for små.

Større forskeller mellom kundene
Men sannheten, mener Svendsen, er at det går et skille mellom hva bankene ønsker seg, og hva som faktisk kommer til å skje. Det mest sannsynlige er at noen vil måtte betale mer, mens andre vil slippe unna, tror han.

Les de siste rentesakene her:
Kan bli gratis å låne penger
Markedet tviler på kraftig rentekutt

Lav rente i fem år
Huskeliste når renten faller

- I personmarkedet vil konkurransen bankene i mellom holde marginene nede. Så der tror jeg at Norges Banks rentenedsettelse fortsatt vil få effekt på boliglånsrenten. Men når det gjelder næringslivskundene, stiller det seg annerledes, sier analytikeren.

Bildet han ser for seg er at en del næringslivskundene vil komme i en posisjon der spørsmålet er om de får låne penger, snarere enn til hvilke betingelser.

- Marginene på lån til næringslivet er for lave. De gjenspeiler ikke risikobildet. Derfor vil bankene vurdere hvert enkelt engasjement individuelt.

Konkurranse om de gode
Selv om Svendsen spår at mange næringslivskunder derfor må finne seg i dyrere lån sammenlignet med styringsrenten, vil det også oppstå et klasseskille blant privatkundene.

- De beste boliglånene kan pakkes inn i boligkredittselskapene og plasseres i Norges Bank og slik få rimelig funding. De med boliglån innenfor 60 prosent av boligens verdi representerer slik sett en veldig lav risiko for banken. De med dårligere sikkerhet, og de som har forbrukslån kan trolig vente seg høyere rentemarginer, tror Svendsen.

Han understreker samtidig at konkurransen mellom bankene fortsatt fungerer godt både for næringslivs- og privatkunder.

- Bankene kan ikke vri så hardt på bryteren at kunden forsvinner. Men faktum i dag at det ikke er veldig mange banker som er sultne på nye kunder. De ønsker likevel ikke å miste de de har, sier Svendsen.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus