Meny

- Drev «geriljakrig» mot sjefen

I en fortrolig intern rapport skriver Forsvarets egne kontrollører at Hjemmefrontmuseets leder Arnfinn Moland drev «geriljakrig» mot sin egen sjef. Arkivfoto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krigshistoriker Arnfinn Moland skal ha drevet «geriljakrig» mot sin nærmeste sjef ved Forsvarets museer.

Da Forsvarets internkontroll undersøkte Arnfinn Molands konti utenfor statsregnskapet fant de også uryddige linjer og intern strid ved Forsvarets museumsavdeling.

I en intern rapport merket «Fortrolig» sier de Moland drev «geriljakrig» mot sjefen sin og kontrollørene finner det endog «merkelig» at oppførselen ikke får konsekvenser for Moland.

- Bra beskrivelse

Oberstløytnant Svein Erik Larsen Ramberg var stabssjef ved Forsvarets museer (FMU) i den aktuelle perioden. Han er i dag pensjonert og utenfor Forsvarets rekker, men han sier seg enig med internkontrollen vurderinger.

- «Geriljakrig» er en rimelig bra beskrivelse. Moland allierte seg med folk i systemet og plassert løgn og bakvaskelser. Det kan vel ikke karakteriseres som annet enn en geriljakrig?, sier oberstløytnanten til ABC Nyheter.

- Direktøren ble massivt undergravd i år etter år etter år. Jeg har aldri sett på maken, sier Larsen Ramberg som beskriver Moland som «rabiat» og «totalt illojal».

- Det var svært mye illojalitet, bekrefter tidligere direktør ved Forsvarets museer, Rolf Scheen. Arkivfoto: Scanpix- Det var svært mye illojalitet, bekrefter tidligere direktør ved Forsvarets museer, Rolf Scheen. Arkivfoto: Scanpix

Også Molands tidligere sjef, eks-direktør for Forsvarets museer Rolf Scheen, sier seg enig med internkontrollen:

- Jeg følte dette veldig sterkt. Det var svært mye illojalitet, sier han.

Les også: Krigskjendis med ulovlige kontoer

Mellom Larsen Ramberg og Scheen på den ene siden og Arnfinn Moland samt andre ansatte, utviklet det seg etterhvert dårlige arbeidsforhold og en personkonflikt.

Forbauset kontrollørene

I den interne rapporten fra Forsvarsstabens administrative kontroll (forkortet PØS-IRAK), merket «Fortrolig» og datert 7. april 2006, beskrives ikke bare irregulære kontoer, men også utrolige forhold ved FMU.

Internkontrollen fastslår at Moland i flere tilfelle går «utenfor fastlagt tjenestevei» og sier entydig at han er ansvarlig for at «det foregår en undergraving av ansvar, myndighet og autoritet» ved museene.

Forsvarets kontrollører er forbauset, og bruker sterke ord i den interne rapporten. De påpeker blant annet at Arnfinn Moland «i stor grad tillates å drive 'geriljakrig' mot FMUs ledelse».

Hans opptreden beskrives som «uakseptabel» og en finner «det merkelig at ikke dette synes å ha medført konsekvenser for Sjef FMU/NHM (dvs. Arnfinn Moland, red.anm.) da forholdet synes å være kjent for både styret og overordnet myndighet».

For en uke siden, den 29. april, ble Arnfinn Moland av ABC Nyheter stilt dette spørsmålet pr epost: «Vil du kommentere påstanden i PØS-IRAKs rapport fra våren 2006 om at du drev en "geriljakrig" mot ledelsen ved FMU?»

Han har ennå ikke besvart denne henvendelsen (som ble gjentatt onsdag formiddag).

Arnfinn Moland er også gjentatte andre ganger spurt om sitt syn på både ulovlige konti og andre forhold, men han har kun henvist til sitt eget brev til Forsvarets internkontroll datert 16. mars 2006.

I tillegg er ABC Nyheter - etter at første sak ble publisert mandag - blitt kontaktet flere ganger av Molands advokat Jens Christian Hauge jr. som mener klientens gode navn og rykte er svertet.

Les også: Truer ABC Nyheter med sak

En overraskende side ved dette er at den svært negative rapporten fra Forsvarets internkontroll ikke får noen negative konsekvenser for Moland. Det er tvert imot hans sjef, tidligere direktør ved FMU, som til slutt forlater stillingen ved museet.

- Positive og konstruktive

I dag er eks-direktør Rolf Scheen tilknyttet Forsvarsstaben - med økt lønn og mindre ansvar. Stabssjefen, oberstløytnant Larsen Ramberg, fikk også økt sin lønn etter at han forlot FMU. Han er i dag pensjonist.

Arnfinn Moland er fortsatt sjef for Hjemmefrontmuseet og formann for den hemmelige militære E-tjenestens historiske utvalg.

Men i epost til ABC Nyheter beskriver Moland gjerne, og uoppfordret, hvordan dagens samarbeidsforhold er ved FMU, etter Scheens avgang:

De skal nå være svært positive og konstruktive.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus