Meny

Riksrevisjonen kunne ikke sjekke Moland

Riksrevisjonen kunne ikke sjekke Moland

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et tips førte til at Riksrevisjonen nylig forsøkte å kontrollere Arnfinn Molands kontoer utenfor statsregnskapet. - Vi har et sporingsproblem, innrømmer ekspedisjonssjef Hans Conrad Hansen.

I sin gjennomgang av flere irregulære kontoer utenfor statsregnskapene sjekket Riksrevisjonen heller ikke hvordan de oppsto eller hvem som eventuelt har klarert disse.

- Riksrevisjonen har ikke gått tilbake i tid for å kontrollere hvordan kontoene oppstod, sier ekspedisjonssjef i Riksrevisjonen, Hans Conrad Hansen til ABC Nyheter.

Han ønsker ikke å utdype akkurat dette punktet som ABC Nyheter stilte spørsmål ved i går.

Les også: Krigskjendis med ulovlige kontoer

- Et sporingsproblem, kaller Riksrevisjonens ekspedisjonssjef Hans Conrad Hansen kontoer utenfor statsregnskapet. Foto: Scanpix- Et sporingsproblem, kaller Riksrevisjonens ekspedisjonssjef Hans Conrad Hansen kontoer utenfor statsregnskapet. Foto: Scanpix

Et annet problem har vært at Riksrevisjonen ikke kan ettergå kontoer utenfor offentlige regnskaper. Derfor har kontakten og kontrollen foregått mellom revisjonen og de ansvarlige i Forsvarsstaben (Fst):

- Med kontoer utenfor statsregnskapet har vi et sporingsproblem, innrømmer Hansen.

- Vi må derfor bygge på det vi blir fortalt. Og Forsvarstaben har opplyst at kontoene nå er avsluttet, sier ekspedisjonssjefen.

Det innebærer også - etter det ABC Nyheter forstår - at Forsvarsstaben nå vil sørge for at tidligere skattefrie honorarer vil bli innberettet til Ligningsmyndighetene, flere år etter at de ble utbetalt.

En fortrolig rapport fra Forsvarets internkontroll fra våren 2006 skal med andre ord ha ført til at kontoene ble avviklet samme høst, slik også ABC Nyheter fortalte i går.

Les også: Truer ABC Nyheter med sak

Hans Conrad Hansen understreker at deres kontrollører forsikret seg om billettinntektene ved Norges Hjemmefrontmuseum nå føres i regnskapene slik de skal.

- Vi har funnet denne oppryddingen tilfredsstillende, konkluderer han.

Arnfinn Molands advokat, Jens Christian Hauge jr., mente i går at Riksrevisjonens kontroll innebar at det ikke har funnet sted noe ulovlig.

Og i et tidligere brev til Forsvarsstabens interne granskere har Moland opplyst at kontoene var «klarert» med Forsvarsdepartementet. Men i går ble det fra departementets side gjort klart at de ikke hadde noen dokumentasjon på at kontoene skal ha blitt klarert av dem.

Til ABC Nyheter sa advokat Hauge jr. i går også at det var et «fornuftig selvforsvar» fra Molands side å holde penger tilbake utenfor Forsvarets offisielle regnskaper fra 2004 til 2006.

Hauge jr. innrømmet samtidig at Moland har hatt en konto utenfor statsregnskapet, og sa at det neppe nå er dokumenterbart hvem som ga Moland aksept for denne svært uryddige løsningen på en intern strid - og på det tidspunkt pågående personkonflikt - ved Forsvarets museer.

Moland har så langt avslått flere henvendelser om intervju i denne saken.

Ikke bare er Moland leder for Norges Hjemmefrontmuseum. Siden 2002 har han også vært formann for den militære Etterretningstjenesten historiskfaglige utvalg som rapporterer direkte til E-tjenestens sjef.

Riksrevisjonens ekspedisjonssjef sier på sin side at det eksterne tipset om Molands kontoer var av interesse, og at det gir grunn for dem til å følge opp museumsvirksomheten i fremtiden.

Men han avslår likevel ABC Nyheter krav om innsyn i sakens dokumenter.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus