Meny

Hjemmefrontmuseets leder Arnfinn Moland:

Truer med sak

Arnfinn Moland vil fortsatt ikke uttale seg om kritiserte kontoer. Hans advokat Jens Christian Hauge jr. vurderer derimot å kreve økonomisk oppreisning fra ABC Nyheter. Arkivfoto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hjemmefrontmuseets leder Arnfinn Moland nekter å uttale seg om de irregulære kontoene som ABC Nyheter har avslørt. Men han har kontaktet advokat Jens Chr. Hauge jr. som truer med sak.

Mandag formiddag kunne ABC Nyheter fortelle at Hjemmefrontmuseets leder Arnfinn Moland har disponert offentlige penger utenfor Forsvarets regnskap. Fortsatt nekter han å la seg intervjue om saken, men hans advokat, Jens Christian Hauge jr., har ved to anledninger kontaktet ABC Nyheter.

- Jeg har hatt et møte med Moland og han sier hans gode navn og rykte er svertet. Det er derfor mulig at det kommer et krav om tort og svie, sier Hauge jr.

Det er ingen hvem som helst som Moland har kontaktet. Advokaten er sønn av den meget omtalte arbeiderpartikjempen med samme navn, noe som også påpekes overfor ABC Nyheter.

Les også: Krigskjendis med ulovlige kontoer

- Arnfinn Moland har vært punktlig og ren, sier hans advokat, Jens Christian Hauge jr. Foto: VG/Scanpix- Arnfinn Moland har vært punktlig og ren, sier hans advokat, Jens Christian Hauge jr. Foto: VG/Scanpix

Jens Christian Hauge jr. mener Moland har opptrådt rent og punktlig i alle forhold.

Men han kan ikke dokumentere påstanden om at opprettelsen av kontoer utenfor statsregnskapene er klarert og godkjent av departementet.

- Det er mulig at det ikke finnes noe formelt vedtak i Forsvarsdepartementet om dette, men det er jo ikke alt i livet som blir skriftlig formulert, sier advokaten som heller ikke synes det er rart at to navngitte personer - daværende stabssjef Svein Ivar Hansen og departementsråd John Lunde - ikke husker hva som skal ha blitt avtalt flere år tilbake.

- Urokråker

Hauge jr. framhever at saken har blitt rapportert inn til Forsvarsdepartementet av Molands sjefer, tidligere direktør ved Forsvarets museer (FMU) Rolf Scheen og dennes stabssjef Svein Erik Larsen Ramberg, men at det ikke har fått konsekvenser for Moland.

- Det betyr at departementet har godtatt at billettpengene ble holdt tilbake. Det har vært en tålt tilstand, mener han.

Molands advokat understreker at denne saken ligger tre år tilbake i tid og at forholdene ble normalisert etter at tidligere direktør og stabssjef ved FMU ble omplassert i 2006. Han mener også at det er kun én konto som er irregulær.

- Det var en midlertidig konto. Men den saken er løst, og ordningen er borte. Behovet for denne kontoen er borte, da de som skapte situasjonen ved museet er borte.

- Straks man var kvitt ugagnskråkene Scheen og Larsen Ramberg, gikk en tilbake til ordningen som den skal være.

Hauge jr. mener det har vært «et fornuftig selvforsvar» fra Molands side å holde pengene tilbake. Han sier også at revisjon fant sted, men kan ikke opplyse hvem som valgte revisor og til hvilke offentlige myndigheter denne rapporterte.

Advokaten hevder også at forholdet har vært behandlet og godtatt av Riksrevisjonen, men det har ikke lyktes ABC Nyheter å få kontakt med den aktuelle revisor eller hans sjef.

Uttalelsene fra Forsvarsdepartementet fra mandag formiddag om at de ikke finner noe som dokumenterer en aksept for kontoene, er nå også bragt inn på bordet til Forsvarets hovedverneombud, Geir Nordstrand.

- Forsvarsledelsen må enten tiltale Moland eller stille seg bak ham, sier Nordstrand som opplyser at Moland har fått støtte fra både verneombud og ledelse ved sin avdeling.

Hovedverneombudet vil vente til tirsdag før han eventuelt foretar seg noe aktivt i saken.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus