Meny

- Oppgangen er et blaff

Øystein Dørum i Dnb Nor Markets tror boligprisene vil falle noe i tiden remover. (foto: Scanpix).  

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjeføkonom Øystein Dørum tror ikke på varig boligprisoppgang. - Boligprisene kan stige en del videre i år, mener Harald Magnus Andreassen.

Boligkjøperne har hoppet ned fra gjerdet og inn i boligmarkedet. Resultatet i april ble en oppgang i boligprisene på 2,0 prosent i april, viser ferske tall fra Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendomsmeglerforetakenes Forening. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene 1,5 prosent i forhold til mars. Prisene er dermed opp 10 prosent i år.

- Ble det såpass, ja? Det er litt overraskende. Det ser jo ut som ting har stabilisert seg og snudd etter nyttår, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor Markets til DN.no.

De hyppige rentekuttene fra Norges Bank får en stor del av æren for økt optimisme i boligmarkedet. Men dette kommer ikke til å vare lenge, tror sjeføkonomen.

- Prisstigningen vi ser i april er et blaff. Vi må være mentalt forberedt på at prisene faller litt igjen - i beste fall flater de ut. Renten virker momentant på boligprisene, men vi har ennå ikke sett effektene av den økende arbeidsledigheten, konstaterer Dørum.

Les også: Kraftig hopp i boligprisene

Drahjelp fra Gjedrem
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities konstaterer også at rentekuttene gir kraftig drahjelp til boligmarkedet. Han tror renteeffekten kan vare en stund.

- Det er ingen tvil om at rentekuttene har gitt et sterkt drag i boligmarkedet. Nå har vi fått rentekuttene, men bare i begrenset grad årsaken til rentekuttene, nemlig at økonomien svekkes. Det angår ikke så veldig mange ennå, sier Andreassen til DN.no.

- Samtidig vil boligprisene kunne stige en del videre i år. Men jeg tror ikke vi står foran en ny kule, legger han til.

Han mener den kortsiktige renteeffekten ennå ikke er tatt helt ut. Men han minner om at det samtidig finnes flere motkrefter i boligmarkedet.

Lavere priser på nye boliger
First-økonomen peker på at vi denne gangen ikke får en kombinasjon av lav arbeidsleidghet og lav rente over lengre tid.

- Vi har det nå, men vi vil ikke ha det lenge, sier Andreassen.

- Det er først nå i år at sysselsettingen har begynt å falle. Og det venter vi vil fortsette en god stund til. Det vil påvirke en del etterspørrere i markedet.

I tillegg er at prisnivået ifølge Andreassen høyt i forhold til hva det koster å bygge nytt og i forhold til folks inntektsnivå, noe han mener er grunnleggende for den videre utviklingen i markedet. Han viser til at prisene på nye boligere er lavere enn tidligere og mener de vil fortsette nedover.

Les også:
Ryktene om boligmarkedets død er betydelig overdervet

Spår drastisk prisfall

Sjekk boligprisene der du bor

- Og så får vi se hvor skjæringspunktet mellom de positive og negative faktorene går. Jeg tror vi kommer til å holde takten oppe på prisveksten i noen måneder til, sier Andreassen.

Syretest
Dørum mener man skal være varsom i forhold til å tro på en varig oppsving i boligprisene, og at det vil ta tid før vi kan se hvilken tilstand det norske boligmarkedet er i.

- Det store utbudet av boliger kommer først i mai og juni. Det kan hende det blir en syretest på tilstanden i boligmarkedet. I tillegg stiger ledigheten med 5000 i måneden. Vi tror ledigheten skal opp enda mer, og det vil på sikt trekke prisene ned, sier Dørum.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus