Meny

Må tåle kraftig rentehopp

Bankene tror tydeligvis at renten skal  opp igjen om ikke alt for lenge. Foto: Colourbox.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Renten kan gå rett til bunns. Likevel krever bankene at du skal tåle en rente opp mot 8 prosent for å få boliglån.

Rentenivået har sunket kraftig de siste månedene, og i dag ligger beste flytende boliglånsrente på 3,6 prosent. Beste fastrente med fem års binding er på 4,55 prosent.

Les mer hos dn.no: Her får du beste rente akkurat nå

Bankene krever imidlertid mer av kundenes lommebok for å bevilge boliglån.

Boligprisene har falt syv prosent siden pristoppen i august 2007 og arbeidsledigheten har økt markant.

Les mer hos dn.no: Boligmarkedet flatt i mars
Kraftig økning i ledigheten

Dette skaper stor usikkerhet:

Nå krever mange banker at du skal tåle opp mot åtte prosent rente. Det skyldes at de krever at du skal tåle en renteøkning på fire prosentpoeng.

- Treprosentsregelen har ligget fast lenge, men nå er rentenivået unormalt lavt. Derfor blir du nå testet for en rente på 7,6 - 7,8 prosent hos oss, sier forbrukerøkonom Sidsel Sodefjed Jørgensen i DnB Nor til DN.no.

Hun peker på at renten har gått ned 3,75 prosentpoeng i rekordfart - og at den skal videre ned. Men: Renten skal etterhvert opp igjen.

- Ifjor høst lå boliglånsrenten på syv prosent, og støkken sitter fortsatt i folk. Før kom mange til banken og lurte på hvor mye de kunne få i boliglån, nå regner man nøye ut på forhånd hva lommeboken faktisk tåler. En sunn utvikling, sier Sodefjed Jørgensen.

Les mer hos dn.no: Må tåle over 10 prosent rente

Lettere å få lån

Arbeidsledigheten vil fortsette å stige, men rentekuttene gjør det i dag likevel lettere for folk flest å få boliglån:

- Mange regner seg frem til at man faktisk kan betjene et boliglån selv om to inntekter i en periode skulle bli til én, hvis enten du eller partneren skulle stå uten jobb i noen måneder. Så mye har renten falt den siste tiden, sier Sidsel Sodefjed Jørgensen.

Det har blitt mye lettere å få lån, så lenge du har en sikker jobb og buffer i privatøkonomien, bekrefter forbrukerøkonom Rolf Jarle Brøske i Fokus Bank.

Men også Fokus Bank plusser på fire prosentpoeng når de tester hvor mye lånekundene tåler.

- Og selv etter det skal du ha en romslig likviditet, sier Brøske.

Mye tyder på at sentralbanksjef Svein Gjedrem kutter styringsrenten enda mer i Norges Banks rentemøte 6. mai.

Les mer hos dn.no: Klart for nytt, kraftig rentekutt

Men som ny lånekunde må du likevel tåle et heftig rentehopp, mener bankene.

- Vi åpner for å justere påslaget ytterligere hvis rentekuttene fortsetter. Risikopåslaget kan bli enda høyere enn fire prosent, sier Rolf Jarle Brøske.

- Ha noe i bakhånd

Han er ikke i tvil om hva lånekunder bør gjøre med rentegevinsten nå som renten nærmer seg bunnivået:

- Sett av en del av pengene til å bygge opp en økonomisk buffer og/eller spar penger for å ha noe i bakhånd. For renten skal opp igjen!

At bankene nå høyner påslaget som kundene testes for, er helt naturlig, forklarer avdelingsdirektør Erik Johansen i Sparebankforeningen.

- Mye har skjedd på kort tid. Risikoen og usikkerheten i økonomien har økt. Derfor øker nå bankene rentepåslaget fordi det er større sannsynlighet for at lånetakere ikke vil være i stand til å gjøre opp for seg. Først og fremst bunner dette i to ting: Risikoen for å miste jobben er større enn før, dessuten blir pantet mindre verdt som følge av boligprisfallet, sier Johansen.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus