Meny

- Ikke grunn til å bli voldsomt optimistisk

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.Foto: Morten Holm / SCANPIX.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men nedturen i norsk økonomi kan snu til opptur i andre halvår, tror sjefanalytiker Erik Bruce.

Ledigheten fortsetter å øke og forbruket fortsetter å falle. En dyster kombinasjon for de som hadde håpet på en snarlig opptur i norsk økonomi.

- Det er ikke noe i tallene som tyder på at produksjonen faller mindre enn den har gjort tidligere, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til DN.no.

Les mer:
Shoppingen daler
Kraftig økning i ledigheten

Nedtur

Nordea-økonomen tror produksjonen i fastlands-Norge falt i årets første kvartal. Og selv om han mener det fortsatt er tidlig å konkludere, tror han produksjonen kan komme til å falle også i inneværende kvartal.

Han er imidlertid rask med å understreke at vi har et relativt godt utgangspunkt her til lands.

- Vi har hatt bra produksjonstall i forhold til de fleste andre land. Bnp for fastlandet falt ikke i fjerde kvartal, og industriproduksjonen faller, men veldig forsiktig i forhold til andre land, sier Bruce.

Ingen rentefest

Effekten fra de kraftige rentekuttene lar imidlertid vente på seg. Foreløpig har vi ikke sett noen tegn til at folk har fått mer å rutte med. Mange økonomer har varslet at rentekuttene vil gi husholdningene en inntektsøkning i år. Bruce har vært blant dem.

- Jeg tror vel mer at renteeffekten komer utover våren og sommeren, men jeg er veldig usikker på hvor sterk den blir på grunn av økningen i arbeidsledigheten og mer dystre økonomiske utsikter. Jeg tror vi skal se mer positive forbrukstall utover sommeren og høsten, rett og slett på grunn av inntektseffekten som kommer som følge av rentekuttene, sier sjefanalytikeren.

Les mer: Klart for nytt, kraftig rentekutt

Nær bunnen?

Han tror vi må regne med at nedturen i industriproduksjonen vil fortsette, mens tjenesteytende sektor gjøre unna mye av fallet i første halvår, og stabilisere seg i andre halvdel av 2009.

- Men det er basert på at produksjonen i USA og internasjonalt stabiliseres, sier Bruce.

Norsk økonomi, og spesielt industrien, er i stor grad avhengig av det som skjer i internasjonal økonomi. I USA har flere positive nøkkeltall den siste tiden fått analytikerne til å begynne å lete etter bunnpunktet i konjunktursyklusen.

Bruce peker imidlertid på at de internasjonale nøkkeltallene mest av alt har vist at fallet ikke er like kraftig som tidligere.

- Det er ikke grunn til å bli sånn voldsomt optimistisk, sier Bruce.

Ledighetsøkningen fortsetter

Han tror likevel at opptur i forbruket kan føre til at utviklingen i norsk fastlandsøkonomi blir positiv i andre halvår.

- Forbruket er såpass tungt i Norge at dersom det stabiliseres og trekker opp igjen, kan det være nok til å stabilisere produksjonen, sier Nordea-økonomen.

Men han minner om at det kun er snakk om en stabilisering i forhold til fallet i første del av 2009.

- Det blir et svakt år. Selv om veksten kommer over på den positive siden igjen, vil den være så svak at arbeidsledigheten vil øke videre, slår Nordea-økonomen fast.

Les også: - Kan bli 2011 før ledigheten avtar

Hva tror du om utviklingen i norsk økonomi? Diskuter saken under!

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus