Meny

Lav rente i fem år

Seniorøkonom Kyrre Amdal i DnB Markets (foto: Scanpix)  

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det vil ta mange år før rentene normaliseres, tror DnB Nors Kyrre Aamdal. Men tro ikke du får låne penger gratis av den grunn.

Se også

Boliglånskalkulator
Viser de beste og de største lånegiverne innenfor 60 % og 80 % av markedsverdi, på forskjellige lånebeløp.

 

Fastrentelånsoversikt
Boliglån med fastrente i bindingsklassene 3, 5 og 10 år. Listene blir oppdatert hver andre uke. Rentene tar utgangspunkt i lån på 1 million kroner.

 

DnB Nor Markets har kraftig nedjustert sine renteprognoser. Økonomene i storbanken tror nå at bunnen på styringsrenten er på 0,75 prosent, og at den kan nås allerede i oktober i år.

Les: Rentebunn 0,75 prosent

Og lavt skal den ligge lenge.

- Hvor lenge rentene i Norge blir lave kommer helt an på rentebildet internasjonalt, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal.

DnB Nor Markets ser ikke for seg en oppgang av betydning i pengemarkedsrentene før om to til tre år.

Les også: Her får du beste lånerente akkurat nå

Ikke opp igjen på en stund
I 2010 tror DnB Nor Markets at 3 måneders pengemarkedsrente i Norge er 1,5 prosent, i 2011 er den på 1,7 prosent, mens den i 2012 skal ligge på 2,5 prosent ifølge DnB Nors prognoser.

- Nye uttalelser fra Bank of Scotland viser at banken ikke tror rentenivåene internasjonalt vil normalisere seg før om fem år?

- Det tar fort fem år før rentene igjen er oppe på 5,5 prosent, sier Aamdal.

Han peker på blant annet på at globale resesjoner ifølge IMF varer lenger enn gjennomsnittet av resesjoner, og at det dermed tar lang tid før BNP-utviklingen har normalisert seg.

Aamdal viser også til at rentene internasjonalt nærmer seg null prosent, og at de neppe blir satt opp før mot slutten av 2010, dersom man legger DnB Nors internasjonale makrobilde til grunn.

Les mer om DnB Nors prognoser her: - Virkeligheten overgikk frykten

- Det er ingen grunn til at Norges Bank skal sette opp renten noe tidligere enn det, med mindre utviklingen her hjemme blir mye annerledes enn internasjonalt, sier Aamdal.

Han understreker at usikkerheten i renteprognosene er særlig stor, og spesielt på oppsiden. Det betyr at DnB Nor Markets ser for seg at konjunkturene kan snu tidligere enn deres hovedscenario.

Presser ikke utlånsrenten
Selv om pengemarkedsrentene blir lave i mange år fremover, kan vi ikke forvente like lave boliglånsrenter.

- Når styringsrenten er kuttet til under 1 prosent reduseres effekt på bankenes utlånsrente betraktelig, sier Aamdal.

Årsaken til dette er at det før bankenes utlånsrente fastsettes plusses på både et risikopåslag (som gir pengemarkedsrenten) og et marginpåslag (som skaper rom for bankens lønnsomhet).

- Risikopåslaget er særlig høyt for tiden, og vi ser også at bankenes marginer i disse tider heller vil økes enn reduseres, sier Aamdal.

Han sier at allerede nå er innskuddsrenten begynt å nærme seg null, og da er det liten interesse hos bankene til å sette utlånsrenten lenger ned.

- Vi ser også at bankene ikke presser marginene og utlånsrenten for å vinne kunder, slik de gjorde for få år siden, sier han.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus