Åpen for alle - alltid

Klart for nytt, kraftig rentekutt

Sentralbanksjef Svein Gjedrem (foto: Scanpix)
Sentralbanksjef Svein Gjedrem (foto: Scanpix)  
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pOnsdag svinger sentralbanksjef Svein Gjedrem renteøksen igjen</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rentekuttene fra Norges Bank er langt fra over. På onsdag samles hovedstyret i sentralbanken, og nok en gang kommer renten til å bli kuttet kraftig, tror makroøkonomene.

Ni av ti makroøkonomer TDN Finans har snakket med tror renten skal kuttes med 0,5 prosentpoeng, mens kun én tror at Gjedrem bare kutter med 0,25 prosentpoeng.

Får flertallet rett kan styringsrenten ende på 1,5 prosent når Gjedrem sender ut rentebeskjeden onsdag klokken 14.00.

Snart i mål
Norges Bank indikerte i sin pengepolitiske rapport, som kom i slutten av mars, at styringsrenten kommer til å bunne ut til et nivå på én prosent.

Les også: Renten kan bli 1 %

Sentralbanken startet rentekuttene i oktober ifjor høst. Da kuttet banken med 0,5 prosentpoeng, før nok et like stort kutt to uker senere.

I desember innså sentralbanken at behovet for et skikkelig kraftig kutt var stort, og kuttet med historiske 1,75 prosentpoeng. Etter det har sentralbanken kuttet rentene på begge de to neste rentemøtene med 0,5 prosentpoeng (se faktaboks)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Står på sitt
Handelsbanken har imidlertid ikke viket fra sitt syn om en rentebunn på 1,5 prosent.

Makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken peker på at oljeinvesteringene vil fortsette å holde takten oppe i norsk økonom, og han tror dermed ikke at Gjedrem setter ned renten mer enn 0,5 prosentpoeng til.

Les også: - Man blir litt var

Venter enda mer
DnB Nor Markets er i andre enden av skalaen, og tror at rentebunnen skal helt ned i 0,75 prosentpoeng.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Rentebunn 0,75 prosent

Seniorøkonom Kyrre Aamdal begrunner den lave renten med at makrobildet i USA vil svekkes på ny etter at effektene av skattestimulansene tømmes ut. I tillegg er arbeidsledigheten kommet høyt opp, og konkursene i næringslivet gjør det surt for bankene.

- Vi tror derfor at Norges Bank i sin oktoberrapport vil justere seg ytterligere ned og at renten vil bunne ut på 0,75 prosent. Den kan skje allerede på oktobermøtet, skriver Aamdal DnB Nor rapport om makroøkonomiske utsikter som ble sluppet på tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Makrorush
Torsdag formiddag kom en rekke norske makrotall.

Shoppingen daler
Kraftig økning i ledigheten
Bedriftene bremser låneveksten

Dagens eneste sterke signal var at gjeldsveksten blant husholdningene ser ut til å stabilisere seg. Et bilde som også ble tegnet i Norges Banks utlånsundersøkelse tirsdag, og i tråd med meldingene fra boligmarkedsaktørene. Sjeføkonom Erik Bruce i Nordea forklarer denne utviklingen med renteeffekter, ifølge TDN Finans.