Sterk økning i ledigheten

Den registrerte arbeidsledigheten øker raskt. (foto: Colourbox)
Den registrerte arbeidsledigheten øker raskt. (foto: Colourbox)

<p Arbeidsledighetskøen økte med 4.900 nye personer siste måneden. Hver tredje arbeidsledige er under 30 år.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved utgangen av april var 72.700 personer er helt uten arbeid, viser tall fra Nav. På ett år har ledigheten vokst med 34.000 personer, en økning som utgjør 88 prosent. Sesongjusterte tall viser at det er blitt 4.900 flere ledige den siste måneden. Arbeidsledigheten er nå 2,8 prosent av arbeidsstyrken.

– Ledigheten øker fortsatt mest innen bygg og anlegg og industrien. Dette gjenspeiles i den kraftige økningen i ledigheten blant menn, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.

Han påpeker at nesten tre av ti ledige er menn med bakgrunn fra bygg og anlegg og industri.

Unge voksne
Alle yrkesgrupper opplever økning i ledigheten, aller størst økning er det i bygg- og anleggsbransjen og i industrien. Til tross for statlige krisepakker har ledigheten i bygg- og anleggsbransjen blitt tredoblet det siste året, og bransjen har en ledighet på 6 prosent.

Nesten hver tredje arbeidsledige er unge voksne i aldersgruppen mellom 20 og 29 år. Ifølge Nav finner vi den aller høyeste ledigheten blant unge menn mellom 20 og 24 år, med en rate på 7,1 prosent. For kvinner i den samme aldersgruppen er ledigheten 3,1 prosent.

Blir enda flere
Den sterke veksten i arbeidsledigheten vil fortsette. Nav mener at det foreløpig er få tegn som indikerer at denne trenden vil endre seg i løpet av de nærmeste månedene.

– Stadig flere bedrifter melder om lavere etterspørsel og redusert behov for arbeidskraft. Internasjonalt ser tilbakegangen ut til å bli den største siden andre verdenskrig, skriver Nav. (©NTB)

Personvernpolicy