Shoppingen daler

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNordmenn handler stadig mindre i butikkene. Bedriftene er mer forsiktige og ledigheten klatrer. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Handelen i norske butikker fortsetter nedturen.

Fra februar til mars falt omsetningen i detaljhandelen med 0,7 prosent, ifølge ferske tall fra statistisk sentralbyrå. Dersom man ser bort fra salget av biler og bensin falt detaljhandelen med 0,5 prosent.

Ifølge estimater fra TDN Finans var det ventet at dette nøkkeltallet ville stige med 0,1 prosent.

Sammenlignet med mars ifjor er detaljhandelen opp med 1,9 prosent, men ettersom påsken var i mars ifjor er det vanskelig å sammenligne tallene, ifølge SSB.

Det er spesielt butikker som selger elektriske husholdningsapparater som faller mest, mens salget av klær og sko stiger markert.

I dag kom flere viktig makrotall:
Kraftig økning i ledigheten
Bedriftene bremser låneveksten

Mindre konsum
Samtidig falt husholdningenes varekonsum med 0,3 prosent fra februar til mars 2009, ifølge sesongjusterte tall. Hvis man ser bort fra bilkjøpene, var nedgangen i varekonsumet på 1 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den eneste varegruppen som hadde vekst i konsumet fra februar til mars 2009, var kjøp av egne transportmidler, bensin og olje, med en oppgang på 4, 4 prosent.

Konsumet innenfor denne varegruppen var likevel 13,2 prosent lavere i mars år enn i samme måned i fjor.

Konsumet av elektrisitet og brensel gikk ned med 5 prosent fra februar til mars i år, ifølge sesongjusterte tall, og trakk varekonsumet isolert sett ned med 0,4 prosentpoeng.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Krisen endrer shopping-vaner

Drikker og røyker som før
Husholdningenes forbruk av mat, drikkevarer og tobakk var nærmest uendret sammenliknet med måneden før. Vi konsumerte litt mindre matvarer sammenliknet med februar, mens konsumet av tobakk og alkoholfrie drikkevarer gikk noe opp.

Konsumet av varer i gruppen «andre varer» viste en nedgang på 0,9 prosent fra februar til mars. Med unntak av bøker og teleutstyr var det en nedgang i konsumet av samtlige komponenter i varegruppen. Kjøp av bøker var uendret, mens kjøp av teleutstyr økte noe.

Uten justering for sesongvariasjoner var husholdningenes varekonsum 1,3 prosent lavere i mars 2009 enn samme måned året før. Kun konsumgruppen «andre varer» var høyere i mars 2009 enn i mars 2008.