Nye boliger går fortere unna

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

<pSalget av nye boliger økte med 63 prosent fra februar til mars.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I rapporten Econ Nye Boliger, som legges frem i dag, er det solgt 565 nye boliger mot 346 i februar. Det tilsvarer en økning på 63 prosent.

Econ Nye Boliger, som kommer annenhver måned, gir oversikt over pris- og salgsutviklingen i nyboligprosjekter på Østlandet.

Salget utgjør 5 prosent av det totale antallet boliger i prosjektene Econ Pöyry har registrert. Salget var på 3 prosent ved forrige måling (februar), og 3 prosent på samme tid i fjor.

Dermed bekrefter denen rapporten samme tendens som i rapporten Boligprodusentenes forening la frem mandag:

Les: Nyboligsalget øker

Overutbudet krymper
Antallet ferdigstilte boliger til salgs minker, men er fortsatt høyt, med 975.

Det totale antallet ledige boliger til salgs har sunket mye og er nå på 3767, som er det laveste Econ Pöyry har målt på to år.

Antallet ikke igangsatte boliger til salgs er rekordlavt med 660 boliger, 145 boliger færre en ved forrige måling, som også var rekordlav.

Med dagens salgstakt rekker antallet ledige boliger til salgs noe over et år. Det kan tyde på et rom for flere nye prosjekter, skriver Jan Høegh i rapporten.

Salgstakten for hele Østlandet har fortsatt å øke og er nå på nivå med desember 2007.

Buskerud, Øvre Romerike og Østfold har høyest salgstakt med 7 prosent, mens Oslo Vest/Sentrum har lavest salgstakt med 2 prosent.

En del av de solgte boligene er gått til utleie, ifølge Høegh.

Les også:
Stormer til visning
Duket for tosifret boligprishopp

Du kan bli gissel i egen bolig

Dersom dette holdes utenfor, ville salgstakten for Østlandet likevel vært 4 prosent. Tendensen til at det er de prosjektene som ligger utenfor sentra og som er relativt store og rimelige reflekteres også i de 10 prosjektene som selger best.

Prisene flater ut
Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for alle boligene i Econ Pörys database er 34.900 kroner, som er lik gjennomsnittsprisen i februar.

Høyest ligger Oslo Vest/Sentrum med et gjennomsnitt på 52.500 kroner per kvadrat, Øvre Romerike ligger lavest med et gjennomsnitt på 24.600 kroner per kvadratmeter.

Samlet har 46 prosent av boligene i Econ Pöyrys database en salgspris på over 35.000 kroner per kvadratkilometer.

67 prosent koster mer enn 30.000, mens 86 prosent koster mer enn 25.000 kroner per kvadratmeter og 97 prosent mer enn 20.000 kroner.

Personvernpolicy