Svineinfluensa gir finansnæringen svettetokter

Canadiske turister som skal reise hjem fra Mexico, tar på seg ansiktsmasker på den internasjonale flyplassen i Mexico by. Turistnæringen i landet rammes hardt på grunn av frykten for svineinfluensa, ettersom flere land anbefaler folk å unngå å reise til Mexico. Foto: REUTERS / Felipe Leon / SCANPIX.
Canadiske turister som skal reise hjem fra Mexico, tar på seg ansiktsmasker på den internasjonale flyplassen i Mexico by. Turistnæringen i landet rammes hardt på grunn av frykten for svineinfluensa, ettersom flere land anbefaler folk å unngå å reise til Mexico. Foto: REUTERS / Felipe Leon / SCANPIX.

<pFrykten for at en influensapandemi kan forverre den globale resesjonen, skaper skjelvinger på børsene verden over.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både i Asia og Europa falt aksjekursene markant tirsdag. I Japan gikk Nikkei-indeksen ned med 2,7 prosent, mens sørkoreanske aksjekurser falt med 3 prosent. I Europa hadde både den britiske, franske og tyske børsen en nedgang på mellom 2 og 3 prosent.

Verdensøkonomien har allerede krympet 1,3 prosent i år, ifølge Det internasjonale pengefondet (IMF). Nå frykter mange at den dødelige svineinfluensaen kan føre til mer nedgang gjennom ytterligere å bremse handel, forbruk og investeringer – og dermed slukke det mange mener har vært små glimt av håp om bedring den siste tiden.

– Avgjørende

– Dette kan absolutt forverre resesjonen, sier Sherman Chan, økonom ved australske Moody’s. – De neste ukene blir avgjørende. Dersom dette fortsetter, kan det bli enda mer alvorlig og virkelig forkrøple økonomien.

Det er særlig selskaper innen reise- og turistindustrien som opplever nedgang. Aksjene i Europas største flyselskap Air France-KLM falt med ytterligere 2,85 prosent tirsdag etter et kraftig fall mandag, mens hotellgiganten Accor SA falt med 4,35 prosent.

Men for produsenter av medisiner og munnbind slår influensafrykten positivt ut. Den japanske medisinprodusenten Chugai, som produserer Tamiflu, steg 1,9 prosent på børsen tirsdag.

Beregning

Verdensbanken beregnet i 2008 at en verdensomspennende influensapandemi kan koste verden 3.000 milliarder dollar, eller nesten 20.000 milliarder kroner, og medføre en økonomisk tilbakegang på 5 prosent i verdens brutto produksjon.

Utbruddet av sars i 2003, som fikk virkning for handel, reisevirksomhet og arbeidsplasser, kostet Asia og Stillehavsområdet vel 260 milliarder kroner. Sars-epidemien varte i seks måneder og smittet 8.000 mennesker i 25 forskjellige land. 775 av de smittede døde.

For USA, verdens største økonomi, kan svineinfluensaen i verste fall føre til at økonomien kryper med 0,3 prosent på toppen av en forventet nedgang på 3,5 prosent, ifølge økonom Brian Bethune ved IHS Global Insight. Det tilsvarer en nedgang i den økonomiske aktiviteten på om lag 50 milliarder dollar.

Svineinfluensaen kan også skade eksporten av svinekjøtt fra USA og Mexico. Selv om det ikke foreligger noen beviser for at epidemien kan knyttes direkte til svineoppdrett, har Russland, Kina, Filippinene og Ukraina innført forbud mot import av svinekjøtt fra Mexico og tre amerikanske delstater.

Se ABCTV: - 1,2 millioner kan bli syke


View H1N1 Swine Fluin a larger map

Hardt for Mexico

Svineinfluensaen er et nytt slag mot Mexicos allerede hardt prøvede økonomi. Både USA og flere europeiske land advarer nå sine borgere mot å reise til Mexico, noe som kan få alvorlige følger for turistnæringen i landet.

Mexico er et av verdens mest populære reisemål, og turistene la i fjor igjen over 150 milliarder kroner i landet.

Økonomen Bertrand Delgado i RGE Monitor i New York, som før svineinfluensaen spådde en økonomisk nedgang på 4,6 prosent i 2009, tror nå at nedgangen blir på minst 5,1 prosent.

Finanskrisen har samtidig resultert i stengte fabrikker og økt arbeidsledighet, og varehandelen falt med 8,6 prosent bare i februar.

De siste dagene har millioner av mexicanere holdt seg hjemme, og butikkvarehus, kinosaler, restauranter, fotballstadioner og kirker har vært folketomme.

Mexicanske myndigheter slo imidlertid fast at det foreløpig ikke er aktuelt å stoppe all næringsvirksomhet, noe som har vært nevnt som en mulighet.

– Den økonomiske aktiviteten må fortsette, sa arbeidsminister Javier Lozano natt til tirsdag.

WHOs alarmfaser

# Nivå 1: Ingen dyrevirus er i stand til å infisere mennesker.

# Nivå 2: En dyreinfluensa er bekreftet å ha smittet over til et menneske, og anses å være en potensiell pandemi.

# Nivå 3: Begrenset smitte fra menneske til menneske. Dette betyr ikke at viruset har mutert til den smittefarlige formen som forårsaker en pandemi.

# Nivå 4: Smitte fra menneske til menneske sprer seg til omfattende, lokale utbrudd. Betydelig fare for pandemi.

# Nivå 5: Smitte fra menneske til menneske til minst to land i én WHO-region. Et tegn på at en pandemi er forestående.

# Nivå 6: Pandemi. Omfattende lokale utbrudd i minst ett annet land utover smitten i nivå 5.

SVINEINFLUENSA:

Symptomer, smittekilder og hvordan man beskytter seg mot sykdommen.

* Svineinfluensa er en luftveisinfeksjon hos gris som er forårsaket av influensavirus som skiller seg fra dem vi finner hos mennesker. Utbrudd av svineinfluensa hos gris har aldri vært påvist i Norge. Smitte fra syk gris til menneske kan forekomme. Smitte fra menneske til menneske har hittil vært sjeldent.

* Symptomer ved svineinfluensa ligner symptomer på vanlig influensa, som feber, hoste, vond hals, kroppsverk, hodepine, frysninger og tretthet. En del av pasientene har rapportert diaré og oppkast. Fra Mexico meldes det om symptomer som ligner alvorlig lungebetennelse. I likhet med vanlig influensa, kan svineinfluensa forverre en underliggende kronisk sykdom.

* Smitteoverføring skjer ved hosting, nysing og nær kontakt med syke mennesker. Kontakt med smittet gris eller miljø som har svineinfluensavirus (bondegårder med gris, grisebinger hvor smittet gris har vært osv.)

* Tiltak som kan hindre spredning av viruset: Vask hendene ofte med såpe og vann, spesielt hvis du hoster/nyser. Alkoholbaserte desinfeksjonsmidler er også effektive.

* Begrens nærkontakt med syke personer, dekk til nese og munn med et papirlommetørkle når du hoster eller nyser, og kast lommetørkleet rett etter bruk.

Kilde: Folkehelseinstituttet. (©NTB)

Personvernpolicy