Spår rentebunn på 0,75 prosent

<p>Kyrre Aamdal i DnB Markets tror renten skal lavere ned enn tidligere antatt. (foto: Scanpix)</p><p> </p>
Kyrre Aamdal i DnB Markets tror renten skal lavere ned enn tidligere antatt. (foto: Scanpix)  

<pDnB Nor kutter kraftig i sin renteprognose. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For bare én måned siden sa sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor Markets at han tror at styringsrenten i Norges Bank kom til å bunne ut på 1,5 prosent.

Les også: Tror på 1,5 prosent rente

Fire uker og ett rentemøte senere har meglerhuset gjort helomvending, og tror nå at Norges Bank kommer til å bunne ut på en rente på 0,75 prosent i oktober, ifølge en fersk rapport om økonomiske utsikter.

Norges Banks styringsrente er i dag på to prosent.

Justerer seg ned
Seniorøkonom Kyrre Aamdal begrunner den lave renten med at makrobildet i USA vil svekkes på ny etter at effektene av skattestimulansene tømmes ut. I tillegg er arbeidsledigheten kommet høyt opp, og konkursene i næringslivet gjør det surt for bankene.

- Vi tror derfor at Norges Bank i sin oktoberrapport vil justere seg ytterligere ned og at renten vil bunne ut på 0,75 prosent. Den kan skje allerede på oktobermøtet, skriver Aamdal i rapporten.

Ikke lavere enn 0,75
Han tror imidlertid ikke at det er sannsynlig at renten kommer under dette nivået.

- Det er grunn til å tro at med styringsrenter under 1 prosent svekkes virkningen på utlånsrenten og vi tror Norges Bank neppe kommer til å se det som hensiktsmessig å sette foliorenten lavere enn 0,75 prosent, sier han.

Les også:
Boligprisene kommer ikke til å stikke av
Virkeligheten overgikk frykten

I denne vurderingen har samspillet mellom penge- og finanspolitikken i Norge en viktig rolle.

- Når styringsrenten kommer så langt ned at effekten på utlånsrentene svekkes, er det naturlig at finanspolitikken i større grad må stå for ytterligere stimuleringer. I Norge har vi både tradisjon for og muligheter til å stimulere med finanspolitikken, mener Aamdal.

Personvernpolicy